18 maja w barze Belfast w Radomsku odbyła się kolejna edycja cyklicznej imprezy kulinarnej "Fest w Porę". Tym razem organizatorki Agnieszka Szydziak i Ada Lewandowska zaproponowały wiosenną odsłonę imprezy. Młodsi i starsi radomszczanie mogli liczyć na wiele atrakcji, m. in. warsztaty i degustacje.
- Podstawą naszego działania jest edukacja w zakresie zdrowego żywienia, podejścia „slow”. My tak żyjemy i tego chcemy uczyć innych. Dziś przygotowałyśmy dla naszych gości wiosenne, sezonowe lokalne potrawy, slowfoodowe burgery w buraka, ciecierzycy, koktajle, tarty owocowe i warzywne. Mamy jarmark, na którym znalazły się stoiska nie tylko związane w jedzeniem (miody, kozi nabiał), jest też rękodzieło czy malowane koszulki. Dołączyli do nas również uczniowie z II LO, którzy na co dzień prowadzą mikroprzedsiębiorstwo SWAG'n'SALAD - wymienia Ada Lewandowska.
Organizatorki opowiedziały uczestnikom warsztatów, jakie słodycze są zdrowe i jak przygotować słodkie ale zarazem zdrowe potrawy. - Chcemy zmienić podejście do słodyczy. Nie należy z nich całkowicie rezygnować, bo przecież każdy je lubi, warto je jednak na trochę inny sposób – tłumaczy Ada Lewandowska
Podczas wiosennego „Fest w Porę” Beata Grzejszczak (Binolka) i Monika Cichosz poprowadziły warsztaty malowania koszulek, a Iga Borowiecka-Grzywacz i Patrycja Dziadkiewicz uczyły jak wykonać spersonalizowane torby na zakupy.
Atrakcją imprezy były też konne przejażdżki oraz plenerowy warsztat rowerowy, gdzie bezpłatnie można było zrobić wiosenny przegląd swoich dwóch kółek. Goście mogli też obserwować, jak powstaje graffiti, swój pokaz zaprezentował Marcin Wilkoszewski „LOWA”. Na godz. 18. zaplanowano koncert zespołu Pola Royd
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?