W czwartek (16 października) rano doszło do pożaru w jednym z zakładów na terenie Bloku Dobryszyce (powiat radomszczański). Ogień pojawił się budynku firmy Bio Agro produkującej suszone drożdże piwowarskie.
- Z relacji świadków wiemy, że najpierw nastąpił wybuch, a następnie ogień zajął ściany budynku zbudowane z warstwowych płyt. Pożar gasiło dwanaście zastępów Ochotniczych Straży Pożarnych i Państwowej Straży Pożarnej - tłumaczy asp. Marek Jeziorski z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Radomsku.
Zagrożenie było duże, bo jak tłumaczy strażak, produktem ubocznym procesu produkcji drożdży jest alkohol, w zakładzie znajduje się zbiornik z alkoholem o pojemności 25 metrów sześciennych oraz kilka zbiorników na odpady piwowarskie. Jak ustalili strażacy, najprawdopodobniej wybuchły alkoholowe opary.
Na szczęście nie było poszkodowanych, jedenastu pracowników, którzy w chwili zdarzenia znajdowali się na terenie zakładu, szybko się ewakuowało.
- W momencie wybuchu proces produkcyjny był zawieszony, trwały prace konserwatorskie - dodaje asp. Marek Jeziorski.
Obecnie trwa dogaszanie i demontaż nadpalonych płyt.
Wkrótce więcej informacji.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?