Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Radomsko: Kontrowersje wokół miejskiego grilla

wod
archiwum naszemiasto.pl
W środę, 21 czerwca, na sesji rady miasta debatowano m. in. w sprawie uchwalenia regulaminu korzystania z miejskiego grilla w Radomsku.

W środę, 21 czerwca, na sesji rady miasta debatowano m. in. w sprawie uchwalenia regulaminu korzystania z miejskiego grilla w Radomsku, jednej z inwestycji zrealizowanej w ramach ubiegłorocznego Budżetu Obywatelskiego. Radni zgłosili początkowo propozycję zmiany godzin funkcjonowania zlokalizowanego obok "wielorybka" grilla. Regulamin zakłada możliwość korzystania z grilla od godz. 6 do 22.
Paweł Pichit zaproponował jednak zmiany: - Proponuję, aby w sezonie letnim, od maja do sierpnia, grill działał od godz. 8 do 22, natomiast w pozostałych miesiącach od godz. 8 do 20.

Jego wniosek został jednak odrzucony. Mimo, iż grill już został postawiony obok "wielorybka", Andrzej Kucharski ponowił dyskusję dotyczącą tego, czy aby jego usytuowanie obok placu zabaw jest właściwe. - Przy grillu mogą pojawiać się przecież tzw. napoje wyskokowe. Nie jest to więc zbyt dobry pomysł, aby stał on obok placu zabaw na którym często przebywają dzieci - twierdzi Kucharski.

Na ten zarzut odpowiedział prezydent Jarosław Ferenc: - Dzieci powinny uczyć się kultury spędzania wolnego czasu – stwierdził. Odniósł się także do nagłaśnianych w mediach społecznościowych alarmów dotyczących zanieczyszczeń w mieście. - Gdy widzę pustką butelkę, to nie robię jej zdjęcia i nie wrzucam tego na Facebooka, tylko... wrzucam ją do kosza - mówił prezydent. - Dobrym przykładem są tutaj Szwajcarzy, którzy widząc na ziemi papierek, po prostu go podnoszą i wrzucają do najbliższego kosza.

Całkiem innego zdania był natomiast Paweł Kałdoński, który stwierdził, że należy "zlikwidować całą tę męczarnię" - radny miał na myśli zaprzestanie realizacji Budżetu Obywatelskiego, ponieważ - jak mówił - tworzy on tylko zamieszanie i jest przyczynkiem do nowych przepychanek pomiędzy radnymi.

Zobacz także: Grillowanie według Mikołaja Reya. Co kucharz poleca wrzucić na ruszt?
Kraków. 10 czerwca w restauracji PINO Garden odbyły się warsztaty grillowania z Mikołajem Reyem. Uczestnikami byli zwycięzcy loterii „Grilluj z Mila”, organizowanej w sklepach sieci. Podczas pikniku prowadzący, znany m.in. z programu „MasterChef”, zdradził przepisy na szaszłyki z kurczakiem w marynacie musztardowo-miodowej, szparagi z grilla czy łososia w papilocie na maśle cytrynowo-ziołowym. Jakie oryginalne sosy i marynaty przygotował kucharz?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radomsko.naszemiasto.pl Nasze Miasto