Regionalny Związek Pszczelarzy w Jeleniej Górze zorganizował rozpoczęcie sezonu pszczelarskiego. W tym roku uroczystości odbyły się w Kowarach.

Związek skupia ponad 550 producentów miodu z całego byłego województwa jeleniogórskiego. Pszczelarze zaczynają sezon z nieco osłabionymi pszczelimi rodzinami. Owadów jest o 10 -20 proc. mniej. Wszystkiemu winna kapryśna zima. Ocieplenie w lutym i marcu spowodowało, że matki zbyt wcześnie zaczęły składać jaja. Później przyszło gwałtowne oziębienie i pszczoły nie mogły wylatywać na poszukiwanie pokarmu. Złożone więc jaja obumarły.

- Pszczoły szybko się jednak odradzają - mówi Andrzej Woroniec, pszczelarz z Jeleniej Góry.
Miód z górskich pasiek w Sudetach uchodzi za szczególnie smaczny i zdrowy. W górach nie ma wielkoobszarowych gospodarstw, oprysków jest więc niewiele. Nie ma tu też dużego przemysłu. W Kotlinie Jeleniogórskiej produkuje się głownie miód wielokwiatowy, w Górach Izerskich pasieki specjalizują się w miodach spadziowych.

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!