Chłodnik był wyśmienity... Sałatka z wędzonego pstrąga, palce lizać. Okazuje się, że dietetyczne dania również mogą smakować. Ewelina Podgórska, nasza uczestniczka projektu "Zmień się z nami na wiosnę" kontynuuje swoją przygodę w kuchni Restauracji Hotelu TED.
Pani Ewelina nie tylko trenuje ciało w Centrum Urody Mariiel, ale uczy się również zdrowego i dietetycznego gotowania. W tym tygodniu razem z Grzegorzem Miśtą, szefem kuchni w Hotelu TED przygotowywała kolejne dania. Jednym z nich był chłodnik. Potrawa szybka i zdrowa.- To taka wiosenna zupa, bez nadmiaru tłuszczu... Do naturalnego jogurtu wymieszanego z maślanką ucieramy ćwiartkę melona, dodajemy posiekaną miętę i ścieramy skórkę limonki - opowiada Grzegorz Miśta. - Do smaku dodajemy sól i pieprz. Jeśli ktoś chce, może dołożyć odrobinę chili, starte kiwi.
Kolejny przysmak to sałatka z wędzonego pstrąga. Podaje się go z marchewką, szczypiorkiem, pistacjami, suszonymi pomidorami, sałatką strzępiastą. Podstawą jest jednak dressing, z ziołami: rozmarynem i tymiankiem. Do tego sok z cytryny, oliwa ziołowa, cukier i miód. - Taka sałatka znakomicie smakuje przy diecie. Jest sycąca, mało kaloryczna i zawiera dużo witamin - zapewnia szef kuchni.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?