Najlepsza pizza w Radomsku?
Światowy Dzień Pizzy to dobra okazja na sięgnięcie po ten włoski specjał. W większości krajów dzień ten przypada 9 lutego, ale to 17 stycznia obchodzony jest w ojczyźnie pizzy - we Włoszech.
Najprostsza z serem i szynką, z tradycyjnymi dodatkami w postaci pieczarek, może salami, pepperoni, pyszną rukolą. A może wiejska z jajkiem, czy z nutą słodyczy za sprawą ananasa, albo dla odmiany diabelsko pikantna? Ile gustów tyle rodzajów pizzy. Każdy ma swoje ulubione smaki, ale i ulubione pizzerie, w których jego zdaniem robią najlepszą pizzę.
Jak internauci oceniają radomszczańskie pizzerie? Przygotowaliśmy zestawienie według ocen z Google (wzięliśmy pod uwagę lokale z ocena powyżej 4).
Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym. Słowo piza (w takiej właśnie formie) pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli - placek z rybą.
Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, które zostały przywiezione z Ameryki, zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Lokale gastronomiczne zwane ''pizzeriami'' pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu. Stamtąd pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. Istnieje wiele odmian pizzy (neapolitańska, sycylijska, czy pizza w stylu kalifornijskim). Dodatkami mogą być m. in. pieczarki, szynka, salami, cebula, oliwki, czy też owoce morza. (źródło: Wikipiedia)
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?