Żywność zafałszowana to taka, której skład, wygląd, smak itd. nie odpowiadają deklaracjom na etykiecie i opisie. Najczęściej produkty spożywcze fałszuje się po to, by ich wyprodukowanie było tańsze - taka jest smutna prawda. Uciekają się do takich praktyk nawet najbardziej znani i cenieni w branży.
Kontrole w tej dziedzinie prowadzi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Ona też prowadzi rejestr zafałszowanej żywności. Kto z Kujawsko-Pomorskiego trafił do niego w minionym roku? Inspekcja podała decyzje do publicznej wiadomości. I jest zaskoczenie...
Znane mięsne marki: Prosiaczek, Viola, Masdrob
Zaskoczenie jest wybitnie przykre, bo zafałszowaną żywność inspektorzy odkryli (i potwierdzili po badaniach w laboratorium wydaniem urzędowych decyzji) u uznanych producentów czy handlowców. Zacznijmy od mięsa.
Filety z kurczaka klasy A naszprycowane wodą (a elegancko rzecz ujmując: "z zawyżoną wartością wody w stosunku do zwartości białka") inspektorzy odkryli u "Prosiaczka". To spółka z siedzibą w gminie Jeżewo, mająca sklepy w wielu miejscowościach regionu.
Identycznie zafałszowane były filety z kurczaka, także klasy A, firmy "Masdrob" z Siniarzewa. To również ceniona z masarskich wyrobów marka, a okazuje się, że i ona w ten sposób potrafi fałszować towar.
Zakłady mięsne "Viola" w miejscowości Lniano to uznany w branży szyld. A tymczasem... Tutaj inspektorzy odkryli, że pasztetowa wędzona zawiera niezadeklarowane w etykiecie karageny. Są to zagęstniki używane przy produkcji konserw, wędlin i nie tylko. Wokół ich wpływu na zdrowie trwają dyskusje. Klient powinien zatem mieć możliwość sprawdzić, czy produkt je zawiera, czy nie i samodzielnie dokonać wyboru. W Lnianie zakwestionowane partie ponad 270 kg pasztetowej.
Miód lipowy z nazwy, identycznie jak "młode ziemniaki"
Miody są jednym z najczęściej fałszowanych produktów spożywczych. W naszym regionie w zeszłym roku inspekcja trafiła na miody lipowe, które obfitowały jednak w... pyłek rzepakowy. To zdecydowanie obniża jakość i cenę słodkiego towaru. Wpadkę zaliczyła Pasieka Kujawska APICOM z Lubienia Kujawskiego.
Pewna niewielka firma - "handel stały i obwoźny" z miejscowości Przyłęki w gminie Białe Błota wpadła natomiast z ziemniaki. Deklarowała, że to "ziemniaki młode". Klientom zawsze takie kojarzą się one jako polskie, najszybciej zebrane, no i najsmaczniejsze. Tymczasem były to ziemniaki po pierwsze stare, a po drugie... z Francji!
Jak się okazuje, uważać klienci muszą także kupując ryby. Gospodarstwo Rybackie w Charzykowach wpadło z filetami śledziowymi. "Zaniżona zawartość tłuszczu" - stwierdzili po badaniach laboratoryjnych inspektorzy.
Polomarket, Społem, Auchan i inni - sklepy też podpadły inspekcji
W sklepie "Społem" przy placu Wolności 8/9 we Włocławku inspektorów zaniepokoiła bułka tarta. Okazało się, że słusznie. Nie tylko miała dziwną barwę, co stwierdzić można było "na oko". Badania laboratoryjne wykazały, że była zanieczyszczona.
Ale wpadki zaliczyły sklepy w naszym regionie należące do zdecydowanie większych sieci handlowych. W Auchan inspektorom podpadła oliwa. "Najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia" - głosiła etykieta. Według kontrolujących jednak już ocena organoleptyczna przeczyła tej jakości.
"Polskie Supermerkaty" natomiast nie popisały się, identycznie zresztą jak "Polomarket", w dziedzinie przypraw. W pierwszym przypadku inspekcja stwierdziła, że "majeranek otarty" zawiera różne inne roślinki (chodziło o partie aż 21 tys. 500 sztuk). W drugim z kolei tenże "majeranek otarty" zawierał... oliwki!
We wszystkich wyżej wymienionych przypadkach IJHARS wystawił stosowne decyzje w 2023 roku. Są one ogólnodostępne - w rejestrze zafałszowanych produktów rolno-spożywczych, w BIP-ie inspekcji.
WAŻNE. IJHARS - co to za inspekcja?
- IJHARS sprawuje nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę, kontrolę jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych sprowadzanych z zagranicy, w tym kontrolę graniczną tych artykułów, dokonywanie oceny i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
- Inspekcja prowadzi też rejestr, który obejmuje decyzje dotyczące zafałszowań artykułów rolno-spożywczych wydane na podstawie art. 29 oraz art. 40a ust. 1 pkt 4 Ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Polecamy nasze grupy i strony na Facebooku:
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?