MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Zobacz również

Koń utknął w... kanale samochodowym. Zwierzęciu na pomoc przybyli strażacy!

Koń utknął w... kanale samochodowym. Zwierzęciu na pomoc przybyli strażacy!

W Kielcach zderzyły się trzy samochody. Dwie osoby zabrane do szpitala

W Kielcach zderzyły się trzy samochody. Dwie osoby zabrane do szpitala

Polecamy

Mąż córki prezydenta Polski. Utalentowany „książę kefirów” będzie miał nowe zajęcie

Mąż córki prezydenta Polski. Utalentowany „książę kefirów” będzie miał nowe zajęcie

Nie zgadniesz, czego możesz użyć, aby pozbyć się siwych włosów. Wypróbuj ten patent

Nie zgadniesz, czego możesz użyć, aby pozbyć się siwych włosów. Wypróbuj ten patent

Trwa kontrola nowych kierunków medycznych. „Mniej więcej już wiadomo”

Trwa kontrola nowych kierunków medycznych. „Mniej więcej już wiadomo”