MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest...
fot. gbh007/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Smażone potrawy

Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest bardzo popularne w naszej rodzimej kuchni. Panierka, składająca się zazwyczaj z bułki tartej lub płatków kukurydzianych w dużym stopniu pochłania tłuszcz, a cholesterol zawarty w mięsie pod wpływem temperatury ulega utlenieniu.

Utleniony cholesterol nasila odkładanie się blaszki miażdżycowej w tętnicach i zwiększa ryzyko zawałów oraz choroby Alzheimera.

Najlepszą obróbką termiczną wydaje się zatem gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.

Zobacz również

Jan Strzyżowski i jego fotografie. Zobaczymy je na wystawie w Zamościu

NOWE
Jan Strzyżowski i jego fotografie. Zobaczymy je na wystawie w Zamościu

Ogromna kładka zawisła nocą nad zakopianką pod Krakowem

Ogromna kładka zawisła nocą nad zakopianką pod Krakowem

Polecamy

III liga: Artur Derbin trenerem trzecioligowego GKS Bełchatów

III liga: Artur Derbin trenerem trzecioligowego GKS Bełchatów

Co nowego w PlayStation Plus Extra i Premium? Jest z czego wybierać!

Co nowego w PlayStation Plus Extra i Premium? Jest z czego wybierać!

Kruche ciastka z pistacjami do mocnej kawy. Rozkosz do ostatniego okruszka

Kruche ciastka z pistacjami do mocnej kawy. Rozkosz do ostatniego okruszka