Festiwal Zalewajki przyciągał tłumy. Tak wyglądało wielkie gotowanie w Radomsku [ZDJĘCIA]

Małgorzata Kulka
Małgorzata Kulka
Dokładnie 10 lat temu w Radomsku zorganizowano I Ogólnopolski Festiwal Zalewajki. Z biegiem lat z imprezy zrezygnowano, ale tradycja radomszczańskiej zalewajki pozostała. Miejscowego specjału można spróbować w okolicznych restauracjach. Przypominamy, jak wyglądało wielkie gotowanie i smakowanie w Radomsku.

Ogólnopolski Festiwal Zalewajki w Radomsku

I Ogólnopolski Festiwal Zalewajki zorganizowany został 12 września 2010 roku. Festiwalową tradycję utrzymywano przez kilka lat, a skromna impreza zamieniła się w wielkie gotowanie przyciągające tłumy zalewajkowych smakoszy. Radomszczańską zalewajkę smakowały - i gotowały (!) - najbardziej znane osobistości polskiej kuchni, kucharze i restauratorzy. Wystarczy wspomnieć Roberta Makłowicza, Roberta Sowę, Magdę Gessler czy Annę Starmach. Ale gośćmi festiwali byli też m. in. Bożena Dykiel i Kurt Scheller. W Parku Solidarności bito rekordy w ilości ugotowanej zupy, festiwal był także okazją do wspólnej zabawy przy koncertach gwiazd.

Co roku organizowano dwa konkursy: „Najlepszy smak Radomszczańskiej Zalewajki” (ten wybierała publiczność) i „Mistrz Radomszczańskiej Zalewajki” (w tym przypadku wybór należał do jury). W końcu Festiwal Zalewajki zastąpiono Festiwalem Smaków i ze święta radomszczańskiego przysmaku zrezygnowano. Pamiętacie wielkie gotowanie i smakowanie w Radomsku? Zobaczcie zdjęcia:

Radomszczańska zalewajka - tradycyjna potrawa (wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) od zawsze związana z miastem. Jej początki sięgają XIX wieku, kiedy to w codziennym jadłospisie dominowała zdrowa żywność pochodząca z zasobów lasów i pól.

Podstawowym składnikiem zupy był domowy żur przygotowany na bazie wody pochodzącej z głębinowych ujęć w Radomsku, mączastych odmian ziemniaka uprawianych w okolicach miasta, oraz nadających jej niepowtarzalnego smaku suszonych grzybów - gąsek, zwanych też zieleniatkami. Radomszczańską zalewajkę wzbogacał smak śmietany i zamiennie - wytopionej słoniny lub sadła.

Czytaj także

Przepis na Radomszczańską Zalewajkę

Składniki:

żur
ziemniaki (0,75 kg)
woda (1,5 l)
słonina (15-20 dkg)
czosnek (2 ząbki)
cebula średnia (1 szt.)
liście laurowe
ziele angielskie
przyprawy do smaku (sól, pieprz)
grzyby (najlepiej zieleniatki /gąski)

Przygotować żur wg receptury

Do 1/3 wysokości litrowego naczynia (najlepiej glinianego garnka lub dzbanka) wsypać mąkę żytnią żurkową, zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dodać skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 dni do zakwaszenia.

Gdy dojrzeje pierwszy zaczyn wylać ok. 2/3 całości, 1/3 pozostawić jako źródło dobrego żuru. Do tego zaczynu dodać ponownie mąkę żurkową, wodę, skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu do zakwaszenia.

Po dwóch dniach żur gotowy jest do użycia.

Umyć, namoczyć, odsączyć grzyby. Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz rozdrobnione grzyby. Całość gotować do miękkości ziemniaków, zalać żurkiem, zagotować i odstawić z ognia. Do zupy wlać wytopioną słoninę ze skwarkami. W zależności od upodobań smakowych można dodać śmietanę lub koper.

Czytaj także

"O winie słów kilka". Niezwykła podróż z najlepszymi sommmelierami

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3