Festiwal Zalewajki Radomsko 2013: Rekord pobity. Zebrano ponad 12 tys. zł

mk
Festiwal Zalewajki Radomsko 2013: Rekord pobity. Zebrano ponad 12 tys. zł
Festiwal Zalewajki Radomsko 2013: Rekord pobity. Zebrano ponad 12 tys. zł Małgorzata Kulka
8 września podczas IV Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki w Radomsku udało się pobić Rekord Polski w gotowaniu największej ilości zalewajki.

12.204,47 złotych udało się uzbierać podczas charytatywnej akcji dla Zosi. 8 września podczas IV Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki w Radomsku udało się pobić Rekord Polski w gotowaniu największej ilości zalewajki z czerwca 2009.

Festiwal Zalewajki Radomsko 2013 [ZDJĘCIA]

Bicia rekordu podjęli się Waldemar Hołówka i Przemysław Wieloch oraz ponad dwudziestu zaproszonych mistrzów sztuki kulinarnej z całej Polski. Do Radomska przyjechali: Mirosław Drewniak – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, konsultant kulinarny I edycji programu MasterChef, Ryszard Dudziak - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Marek Łukasiewicz – Szef Kuchni w Zamku w Baranowie Sandomierskim, Stefan Birek - Szef Kuchni Hotel LORD Warszawa, Paweł Malewski - Firma Stalgast Warszawa, Marek Rybacki i Renata Rybacka - Carving (rzeźbienie w owocach), Krzysztof Sikora - Restauracja Kopalnia Soli Wieliczka, aweł Peroń – Carving Kraków, Dawid Łagowski – Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin Wellness&Wine Resort, Tomasz Purol – Blue Up Hall Poznań, Jakub Kasprzak – Blue Up Hall Poznań, Patryk Dziamski – doradca kulinarny Dziamski Culinary Studio, Tomasz Roszak – Culinary Atelier by Roszak, doradca kulinarny, Arkadiusz Cywiński - Restauracja Jan Bełchatów, Paweł Antas z żoną - wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Zbigniew Siwak – przedstawiciel firmy Qiniq na Polskę, Marcin Stańczyk – Szef Kuchni Restauracji Góra Kamieńsk, Wojciech Chojnicki - Winterhalter Gastronom Polska, Leszek Kosanecki – GRILLE SMOKER, Waldemar Hołówka – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Hotel TED w Radomsku, Tomasz Jagiełło – OERLEMANS Foods Polska, Szymon Rogoziński – firma ChemaN, Paweł Kiełb – firma ChemaN.

Zobacz także: Charytatywne bicie rekordu [ZDJĘCIA]

W wielkim kotle wg tradycyjnej receptury ugotowano 3450 litrów zalewajki, co dało 11 500 porcji. Do ugotowania rekordowej zalewajki użyto m. in. 2300 l wody, 160 l żurku, 600 kg ziemniaków, 70 kg grzybów, 50 l śmietany, 100 główek czosnku, 120 kg cebuli, 150 kg słoniny i 25 kg przypraw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Chińskie "superkrowy" zmienią oblicze rolnictwa?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na radomsko.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie