Festiwal Zalewajki Radomsko 2013: Rekord pobity. Zebrano ponad 12 tys. zł

mk
Festiwal Zalewajki Radomsko 2013: Rekord pobity. Zebrano ponad 12 tys. zł
Festiwal Zalewajki Radomsko 2013: Rekord pobity. Zebrano ponad 12 tys. zł Małgorzata Kulka
Udostępnij:
8 września podczas IV Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki w Radomsku udało się pobić Rekord Polski w gotowaniu największej ilości zalewajki.

12.204,47 złotych udało się uzbierać podczas charytatywnej akcji dla Zosi. 8 września podczas IV Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki w Radomsku udało się pobić Rekord Polski w gotowaniu największej ilości zalewajki z czerwca 2009.

Festiwal Zalewajki Radomsko 2013 [ZDJĘCIA]

Bicia rekordu podjęli się Waldemar Hołówka i Przemysław Wieloch oraz ponad dwudziestu zaproszonych mistrzów sztuki kulinarnej z całej Polski. Do Radomska przyjechali: Mirosław Drewniak – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, konsultant kulinarny I edycji programu MasterChef, Ryszard Dudziak - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Marek Łukasiewicz – Szef Kuchni w Zamku w Baranowie Sandomierskim, Stefan Birek - Szef Kuchni Hotel LORD Warszawa, Paweł Malewski - Firma Stalgast Warszawa, Marek Rybacki i Renata Rybacka - Carving (rzeźbienie w owocach), Krzysztof Sikora - Restauracja Kopalnia Soli Wieliczka, aweł Peroń – Carving Kraków, Dawid Łagowski – Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin Wellness&Wine Resort, Tomasz Purol – Blue Up Hall Poznań, Jakub Kasprzak – Blue Up Hall Poznań, Patryk Dziamski – doradca kulinarny Dziamski Culinary Studio, Tomasz Roszak – Culinary Atelier by Roszak, doradca kulinarny, Arkadiusz Cywiński - Restauracja Jan Bełchatów, Paweł Antas z żoną - wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Zbigniew Siwak – przedstawiciel firmy Qiniq na Polskę, Marcin Stańczyk – Szef Kuchni Restauracji Góra Kamieńsk, Wojciech Chojnicki - Winterhalter Gastronom Polska, Leszek Kosanecki – GRILLE SMOKER, Waldemar Hołówka – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Hotel TED w Radomsku, Tomasz Jagiełło – OERLEMANS Foods Polska, Szymon Rogoziński – firma ChemaN, Paweł Kiełb – firma ChemaN.

Zobacz także: Charytatywne bicie rekordu [ZDJĘCIA]

W wielkim kotle wg tradycyjnej receptury ugotowano 3450 litrów zalewajki, co dało 11 500 porcji. Do ugotowania rekordowej zalewajki użyto m. in. 2300 l wody, 160 l żurku, 600 kg ziemniaków, 70 kg grzybów, 50 l śmietany, 100 główek czosnku, 120 kg cebuli, 150 kg słoniny i 25 kg przypraw.

Krzysztof Ciecióra z Ministerstwa Rolnictwa we Władysławowie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie