Do Francji polecieli uczniowie III klasy technikum hotelarstwa i technikum obsługi turystycznej. Przygotowania do stażu trwały kilka miesięcy, a uczniowie wzięli m.in. udział w intensywnym kursie języka francuskiego.
Po przylocie do Francji, stażyści trafili do hoteli i restauracji dwu- i trzygwiazdkowych w regionie Midi-Pyrénées.
- Pierwsze dni praktyk to przede wszystkim nowe doświadczenia i przełamywanie bariery językowej. Musieliśmy zaaklimatyzować się w nowym kraju, w nowej pracy oraz zmienić swoje zwyczaje kulinarne - opowiada Magdalena Geniusz-Starostka, opiekunka grupy i autorka projektu. - Ale już pod koniec pobytu uczniowie zgodnie stwierdzili, że była to dla nich wspaniała możliwość zdobycia doświadczenia zawodowego, "podszlifowania" języka francuskiego i poznania kultury Francji.
Wyjazd na praktykę był możliwy dzięki udziałowi w projekcie "Mobilność szansą na lepszy start". Na jego realizację ZSE otrzymał niemal 100 tys. euro.
Jak przygotować się do rozmowy o pracę?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?