W tym tygodniu zapraszamy na ulicę Piastowską, gdzie od czerwca jest otwarta restauracja „Weranda”. Teraz królują tutaj jesienne bukiety kwiatów, dynie, jabłka, wrzosy... Właścicielką jest Justyna Zachmost, która opowiada o kuchni w swojej restauracji.
- Nie mamy stałej karty menu, codziennie jest coś innego, coś świeżego. Dlatego w menu jest 5-6 pozycji. Jedynym daniem, które jest serwowane regularnie, są naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem. To danie jest szczególnie lubiane przez klientów - mówi pani Justyna.
„Weranda” serwuje dania kuchni polskiej. Przykładowe menu: zupa koperkowa, ryba miruna, filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych, polędwiczki wieprzowe z porem.
Na wieczorne spotkania z przyjaciółmi pani Justyna zaprasza na przekąski: wariacje na temat bruschetty, sałatki, np. grecką czy z grillowanym kurczakiem. Na imprezy okolicznościowe to klient wybiera menu. Co weekend w restauracji serwowane jest danie firmowe: pręga wołowa w warzywach. Robione są także bitki wołowe czy tatar.
- Latem mieliśmy ogródek przed lokalem, gdzie zjawiało się wielu klientów - mówi właścicielka lokalu. - Obecnie w weekendy organizujemy chrzciny, imieniny, spotkania. W tygodniu klientów nie ma zbyt wielu, bo też nie jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia w restauracjach. Lokal jest otwarty od czterech miesięcy i liczymy na to, że klienci docenią nasze jedzenie.
Strona restauracji: www.rest-in-weranda.pl
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?