8 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Fasolkę po bretońsku zna każdy, ale soję? Okazuje się, że te...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/95/64/63e614e07c1bc_o_large.jpg)
fot. pixabay.com/Jing
Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce
Soja niczym fasolka po bretońsku
Fasolkę po bretońsku zna każdy, ale soję? Okazuje się, że te nasiona także można wykorzystać w przepisie. Szklankę suchej soi moczymy przez noc, następnie opłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy godzinę. W zależności od wersji – mięsnej lub warzywnej, dobieramy resztę składników. W pierwszym przypadku smażymy boczek, kiełbasę i cebulkę, w drugim może to być papryka z pomidorami i czosnkiem. Zalewamy całość przecierem pomidorowym lub passatą i łączymy z soją. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. kwadransa.