Nie brakowało atrakcji podczas II Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki. W roli głównej występowała, oczywiście, zalewajka.
O tytuł "Mistrza radomszczańskiej zalewajki" walczyło kilka restauracji. Walory przygotowanego smakołyku sprawdzało jury, któremu przewodził mistrz kuchni Robert Makłowicz. W tym roku jury za najlepszą uznało zalewajkę przygotowaną przez restaurację Tori Catering. Sam Makłowicz także ugotował nasz lokalny przysmak, a towarzyszył mu Patryk - laureat konkursu na fraszkę o radomszczańskiej zalewajce.
Radomszczanie mogli również sami wybrać najsmaczniejszą zalewajkę. Zgromadzonym w Parku Świętojańskim smakoszom najbardziej przypadła do gustu zalewajka restauracji Malutkie Resort, ona też zdobyła tytuł „Najlepszy smak radomszczańskiej zalewajki”. Warto zauważyć że te same lokalne triumfowały w ubiegłym roku, jednak w tym roku wymieniły się tytułami ( W 2010 roku tytuł Mistrza Radomszczańskiej Zalewajki trafił do restauracji z kompleksu Malutkie Resort, publiczności przypadła do gustu zalewajka restauracji "Tori").
O zdrowej żywności opowiadał Jacek Szklarek, prezes międzynarodowej organizacji slow food w Polsce (propagującej regionalne specjały)... A na jarmarku regionalnym chętni mogli nabyć dosłownie wszystko: chleby, wędliny, sery, miody, również pitne (wszystko wykonane według regionalnych receptur), biżuterię, rzeźby z drewna, obrazy, wyroby z wikliny, rękodzieło.
Wkrótce szczegółowa relacja, zdjęcia i filmy z imprezy.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?