MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Z podanego przepisu przygotujesz 10 szaszłyków....
fot. Kirtip/pixabay

Jak zrobić szaszłyki na grilla? Podajemy przepisy na wersje warzywne, drobiowe i z wędzonym tofu. Można przygotować je również w piekarniku

Szaszłyki wegańskie z wędzonym tofu

Z podanego przepisu przygotujesz 10 szaszłyków.

Składniki:

• 400 g wędzonego tofu – 2 opakowania,
• 1 żółta papryka,
• 1 czerwona papryka,
• 10 pieczarek,
• 1 cukinia,
• 30 ml oliwy z oliwek,
• 20 ml sosu sojowego,
• 2 łyżki miodu,
• ulubione zioła i przyprawy,
• wykałaczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

Kilka godzin przed grillowaniem należy przygotować marynatę z miodu, oliwy z oliwek, sosu sojowego i ziół, a następnie zamoczyć w niej pokrojone w kostkę tofu. Tak przygotowane tofu należy włożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Warzywa należy pokroić w kostkę i następnie zaczynać nadziewać na wykałaczki w kolejności: pieczarki, cebula, tofu, papryka, cukinia, tofu. Czynność powtórzyć 1-2 razy, w zależności od wielkości kawałków. Dodatkowo całość można skropić delikatnie oliwą z oliwek i posypać ziołami. Pieczemy na grillu do momentu, aż warzywa będą miękkie, to znaczy ok. 30 minut.

Zobacz również

Polak wyprzedził międzynarodową pogoń w Gdańsku

Polak wyprzedził międzynarodową pogoń w Gdańsku

Targ Staroci, Rękodzieła i Sztuki Użytkowej na Księżym Młynie. Czym tam handlują?

Targ Staroci, Rękodzieła i Sztuki Użytkowej na Księżym Młynie. Czym tam handlują?

Polecamy

Horror w ulubionym wakacyjnym kraju Polaków! Nie do wiary, co znalazły dzieci!

Horror w ulubionym wakacyjnym kraju Polaków! Nie do wiary, co znalazły dzieci!

Jak zrobić perfekcyjną bułkę tartą? Jeden trik sprawia, że jest rumiana i chrupiąca

Jak zrobić perfekcyjną bułkę tartą? Jeden trik sprawia, że jest rumiana i chrupiąca

Rusza piąta edycja akcji „Otwórz się na pomoc”. Tym razem stawiamy na emocje!

Rusza piąta edycja akcji „Otwórz się na pomoc”. Tym razem stawiamy na emocje!