Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Osoby niejedzące mięsa są zdrowsze – ważą mniej, rzadziej...
fot. go hu/pixabay.com

Jak żyć dłużej? 10 rzeczy, które pomagają osiągnąć długowieczność i cieszyć się lepszym zdrowiem do końca dni [WYNIKI BADAŃ]

Wybierz wegetarianizm

Osoby niejedzące mięsa są zdrowsze – ważą mniej, rzadziej rozwija się u nich cukrzyca typu 2 i niektóre nowotwory, nie chorują tak często na serce. Niektóre diety jarskie, zwłaszcza w całości wegańskie (czyli bez produktów zwierzęcych), zmniejszają śmiertelność ogólną o 9 proc. w porównaniu z sytuacją, gdy jest się wszystkożernym. Natomiast w zestawieniu z mięsożercami wegetarianie umierają przedwcześnie o 15 proc. rzadziej.

Korzyści dotyczą osób stosujących zdrową i zbilansowaną dietę oraz styl życia – bo i ile np. w pełni roślinna odżywcza dieta może zmniejszać ryzyko śmierci na skutek chorób serca o 25 proc., jej niezdrowa wersja, obfitująca w cukry, przetworzone tłuszcze i przemysłową żywność zwiększa to zagrożenie o 32 procent!

A jeśli ktoś wciąż jada mięso? Eksperci polecają częściej wybierać to drobiowe, nie używać bardzo wysokiej temperatury do jego obróbki i zamienić przemysłowe wędliny na te domowe.

Zobacz również

Kraków świętuje. Trwają patriotyczne obchody 3 Maja. W centrum odbędzie się defilada

Kraków świętuje. Trwają patriotyczne obchody 3 Maja. W centrum odbędzie się defilada

Ostrołęka. Uroczystość z okazji 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja

Ostrołęka. Uroczystość z okazji 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja

Polecamy

Używasz go zamiast kremu z filtrem? Narażasz się nawet na raka skóry

Używasz go zamiast kremu z filtrem? Narażasz się nawet na raka skóry

Od „drogiej brunetki” Hailey Bieber do świetlistego blondu. Modne kolory włosów

Od „drogiej brunetki” Hailey Bieber do świetlistego blondu. Modne kolory włosów

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie