I Wiosenne Impresje Kulinarne odbyły się dziś, 26 kwietnia, w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym. Oprócz ośrodka z Radomska na konkursie pojawili się uczniowie z Bełchatowa, Gromadzić, Zduńskiej Woli i Działoszyna.
-Mamy nadzieję, że ten konkurs na stałe wpisze się w kalendarz imprez w naszej szkole - mówił dyrektor SOSW.
Uczniowie mieli 90 minut by z przygotowanych składników m.in. groszku, kukurydzy, tuńczyki, majonezu, chleba, szynki, sera wyczarować smaczna potrawę. Smak i pomysłowość przygotowanych specjałów oceniało jury w składzie: Edyta Wróblewska, Teresa Sadek i Renata Bajerowicz.
-Smak, kreatywność, wykorzystanie wszystkich składników, estetyka wykonania to braliśmy pod uwagę podczas oceny dań - tłumaczyła przewodnicząca jury Edyta Wróblewska.
Wiekszość uczniów - kucharzy zdecydowała się przygotować kolorowe kanapeczki m.in. z pasta jajeczną, pastą z tuńczyka oraz świeżymi warzywami. Jedna szkoła zrobiła sałatkę.
Katrzyna Morga, wychowawczyni z SOSW, mówiła - takiej imprezy jeszcze nie było więc stąd pomysł by ją zrealizować, jej celem jest przede wszystkim integracja uczniów z różnych szkół.
Jury po obradach, smakowaniu potraw i ocenie estetyki wykonania postanowiła przyznać I miejsce dla uczniów z Gromadzic, II miejsce zajął ośrodek z Działoszyna, III była Zduńska Wola. ?Wyróżnienia przyznano uczniom z Bełchatowa i Radomska.
Specjalne wyróżnienie za szczególnie wrażenia estetyczne dostali podopieczni ośrodka w Zduńskiej Woli.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?