W skrócie
Polędwica Wellington to jedno z najbardziej charakterystycznych dań dla kuchni brytyjskiej. Wiele osób podchodzi do jej przygotowania jak do jeża, ponieważ potrawa wygląda bardzo wykwintnie i wydaje się pracochłonna. Nie jest to do końca prawda, ważne jednak, aby mięso było odpowiednio upieczone, ale nie wyschnięte na wiór. Z łososiem jest dużo łatwiej. Nie trzeba go obsmażać przed zawinięciem w roladę, a ciasto francuskie i ryba pieką się dość równomiernie. Do łososia w cieście francuskim polecam sos zainspirowany z kolei kuchnią skandynawską. Musztarda i koperek będą idealnym dopełnieniem rybnego dania.
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - przepis na wykwintny obiad
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: średni
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g łososia (mogą być filety)
- 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 100 g śmietanki kremówki
- kilka pieczarek
- szalotka
- jajko
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Na sos musztardowo-koperkowy:
- pół słoiczka musztardy
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu
- łyżeczka miodu
- pęczek koperku
Spróbuj także: Soczysty łosoś z patelni z sosem maślano-czosnkowym
Jak przygotować łososia w cieście francuskim?
- Ciasto francuskie schłodziłam w lodówce. Powinno być bardzo zimne, zanim zaczniemy nakładać na nie farsz, dlatego wyjmujemy je dopiero pod sam koniec procesu przygotowania.
- Rozgrzałam piekarnik do 200 stopni.
- Odcięłam skórę z filetów i ułożyłam je na papierowym ręczniku.
- Wymieszałam dwie łyżki musztardy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i taką szybką marynatą posmarowałam łososia.
- Przygotowałam resztę sosu: musztardę, oliwę, ocet i miód utarłam na gładką masę, a na koniec dodałam do niej koperek.
- Użyłam świeżego, umytego szpinaku, który poddusiłam na maśle, dodałam do niego śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, a na koniec sok z cytryny.
- Osobno podsmażyłam na maśle posiekane pieczarki, które także doprawiłam solą i pieprzem.
- Rozbiłam i rozmieszałam jajko do smarowania ciasta.
- Kiedy wszystko było już gotowe, wyjęłam z lodówki ciasto francuskie, rozwinęłam je i przecięłam, aby jedna część była nieco większa.
- Mniejszą część położyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyłam na niej warstwę szpinaku, na niej łososia, a na koniec pieczarki. Zostawiłam wolne brzegi ciasta.
- Przykryłam farsz większą częścią ciasta. Skleiłam brzegi obu części i zrolowałam je w wałeczek.
- Posmarowałam wierzch jajkiem.
- Wstawiłam ciasto do piekarnika na 20 minut.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?