Co sprawia, że produkty radomszczańskiej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej są wyjątkowe?
Od siedmiu lat nasz zakład stosuje tzw. metodę mikrofiltracji. Polega ona na przetłaczaniu mleka pod bardzo dużym ciśnieniem poprzez filtry porcelanowe, które zatrzymują bakterie. Skuteczność mikrofiltracji utrzymuje się na poziomie 99,999 procent, to znaczy, że jedna bakteria na milion ma szanse się przedostać.
Czym ta metoda różni się od innych stosowanych w mleczarstwie?
Metoda mikrofiltracji różni się od tradycyjnych metod stosowanych w przemyśle mleczarskim tym, że oddzielamy bakterie. Większość zakładów, by unieszkodliwić bakterie, stosuje pasteryzację albo sterylizację mleka. Podczas stosowania wysokiej temperatury bakterie są zabijane, ale ich szczątki wraz zproduktami przemiany materii zostają wewnątrz produktu. Przy mikrofiltracji jest to odsączane i przeznaczane na cele paszowe.
To dlatego mleko z radomszczańskiej OSM jest najlepsze?
- Nasze mleko jest najzdrowsze, bo nie zawiera w sobie bakterii. Mikrofiltracja działa też jako najlepszy odgazowywacz, mleko nie zawiera obcych zapachów. To najlepsza metoda, choć nie jest jeszcze powszechna, a w świadomości konsumentów właściwie nie funkcjonuje. Radomszczanie powinni być zadowoleni, że mają takie mleko do dyspozycji.
Dlaczego ta metoda jest taka unikatowa?
- Niewiele jest mleczarni, które ją stosują. W Polsce oprócz naszej, są tylko dwie. W sieciach handlowych nie spotkałem innego świeżego mleka w Radomsku. W każdym razie inne się nie sprzedają, tylko nasze, dlatego dziękujemy mieszkańcom Radomska, okolic i całego regionu, że to mleko kupują. A jeśli ktoś już zacznie je pić, raczej nie sięga po inne.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?