Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Te dania są hitem każdych świąt!

Materiał promocyjny Naszemiasto.pl
Szukasz tradycyjnych potraw na świąteczny stół? Zebraliśmy sprawdzone przepisy na dania, bez których Święta nie mogą się obejść! Dzięki nim Wigilia i całe Boże Narodzenie 2020 będą pyszne i pełne magicznych świątecznych smaków!

Serniczek dyniowy


przepis i zdjęcie: Siostry Jarki

Spód

80 g płatków kukurydzianych
40 g miodu
20 g masła OSM Radomsko

Masło i miód rozpuścić. Płatki pokruszyć i połączyć z rozpuszczonymi masłem i miodem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nasza 22 cm)

Masa serowa

500 g twarogu sernikowego Hej!
300 g puree z dyni
3 jaja
100 ml mleka 2% Ale!
40 g budyniu waniliowego bez cukru
30 g ksylitolu (lub innego słodzika)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z pomarańczy

1. Piekarnik rozgrzać na 160°C (opcja góra dół)
2. Do miski włożyć puree z dyni, twaróg , budyń, ksylitol, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczy, mleko , 3 żółtka. Całość zblendować.
4. Białka ubić w osobnej misce z odrobiną soli. Delikatnie wymieszać z resztą masy. Masę serową wylać na spód.
5. Piec 60 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku na kilka godzin.

Produkty można kupić w sieci sklepów zakładowych OSM w Radomsku

Zupa grzybowa w wersji kremowej

SKŁADNIKI:

300 g mrożonych grzybów⁠
2 małe marchewki - 110 g⁠
2 średnie ziemniaki - 300 g⁠
mała cebula - 120 g⁠
6 łyżek śmietanki UHT 30% Mu!⁠
1,5 szklanki bulionu warzywnego⁠
3 łyżki soku z cytryny⁠
3 ząbki czosnku⁠
2 łyżki masła⁠
2 łyżki oliwy⁠
przyprawy: po pół łyżeczki soli i pieprzu, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej⁠

WYKONANIE:

W garnku umieść oliwę, masło oraz grubo siekaną cebulę. Całość podsmażaj na średniej mocy palnika, bez przykrywki przez 10 minut. Dodaj rozmrożone i lekko rozdrobnione grzyby i wszystko smaż na małej mocy palnika przez kolejne 10 minut, już pod przykrywką. ⁠

Po tym czasie do garnka wlej też bulion oraz dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchew oraz obrane ząbki czosnku. Całość gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Kolejno dodaj przyprawy oraz sok z cytryny. Zupę zmiksuj na gładki krem. Wlej śmietankę UHT 30% Mu. Wymieszaj zupę. Zagotuj i wyłącz. ⁠

Bigos staropolski

Składniki

1 kg kapusty kiszonej
50 dag wołowiny
50 dag kiełbasy Złoczewskiej
2 cebule
kilka suszonych grzybów
5 łyżek powideł śliwkowych
szklanka czerwonego wytrawnego wina
kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
sól

Wykonanie

Wołowinę obsmażyć na patelni i razem z drobno pokrojoną cebulą dusić pod przykryciem ok. 45 minut. Podobnie poddusić kapustę kiszoną i umyte grzyby. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużego rondla. Dodać kapustę, pokrojone plasterki kiełbasy Złoczewskiej, przyprawy i powidła. Dusić na małym ogniu ok. godziny. Przed końcem gotowania dolać wino.

Wyjątkowy karp wigilijny

Składniki:

1 kg karpia
kilka ząbków czosnku
mielony czarny pieprz
1 cytryna
przyprawa Złota rybka (Rol-tim) lub Przyprawa do karpia (Rafex)
sól
mąka
jajka
bułka tarta
oliwa z oliwek
masło

Sposób przygotowania:

1. Karpia myjemy, osuszamy i dzielimy na tzw. „dzwonki”.
2. „Dzwonki” nacieramy solą i odstawiamy na 1,5 – 2 godziny.
3. Spłukujemy sól, karpia przekładamy do miski bądź salaterki.
4. Kroimy cytrynę w plastry i obkładamy niby rybę. Wstawiamy na noc do lodówki (jeśli ktoś przygotowuje karpia w Wigilię może natrzeć sokiem z cytryny i pieprzem cytrynowym – uzyskujemy podobny efekt).
5. Wyciągamy rybę, nacieramy świeżo wyciśniętym czosnkiem, pieprz i dobrowolnie wybraną przez Was przyprawą.
6. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce.
7. Smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek (powoli, na małym ogniu).

Kapusta z grochem

Składniki:

500 g grochu łuskanego
1 kg kapusty kiszonej
3 cebule
olej
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
szczypta kminku (opcjonalnie)
sól/ pieprz/ cukier do smaku

Groch zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Przełożyć do garnka, w razie potrzeby wlać więcej wody aby całkowicie przykrywała groch i zagotować z odrobiną soli. Zebrać pianę i gotować pod przykryciem ok. 30 minut, aż będzie zupełnie miękki. Otworzyć pokrywkę i odparować resztę wody. Groch może się rozgotować. Kapustę posiekać (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać wodą na sitku). Włożyć do garnka, zalać małą ilością wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając i ewentualnie uzupełniając płyn (kapusta nie może się przypalić, ale musi być miękka). Na końcu tak samo jak w przypadku grochu, zdjąć pokrywkę i odparować resztę płynu. Na dużą patelnię wlać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, listek laurowy, ziele i kminek. Podsmażać przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Dodać kapustę i mieszając smażyć przez około 10 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać groch, wymieszać i pogotować przez ok. 5 minut.

Pierogi z kapustą, grzybami i żurawiną

Składniki

Ciasto

ok. 500g mąki pszennej
1 żółtko
gorąca, przegotowana woda

Farsz

1kg kapusty kiszonej z żurawiną Dros
1,5 szkl suszonych grzybów leśnych
1 cebula
0,5 torebki ugotowanej kaszy gryczanej
1 jabłko starte na tartce
sól
pieprz

Grzyby opłukać. Przełożyć do niedużego garnka i zalać zimną wodą. Pozostawić na co najmniej parę godzin, a potem ugotować do miękkości i bardzo drobno posiekać. Kapustę umieścić w garnku i zalać zimną wodą (tyle by przykryć kapustę). Poddusić na małym ogniu do miękkości i drobno poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i lekko podsmażyć. Na końcu dodać kapustę i smażyć razem jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Zdjąć z ognia, dodać jabłko i kaszę. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtko i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika. Zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. W rozwałkowanym cieście, szklanką wykrawać kółka. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi np. za pomocą widelca. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować partiami aż pierogi zaczną wypływać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na lodzkie.naszemiasto.pl Nasze Miasto