Nasze menu opiera się przede wszystkim na lokalnych produktach. Jest to kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu. Wykorzystujemy najnowsze techniki kulinarne, czyli np. gotowanie w próżni, ciekły azot, syfony z podtlenkiem azotu i podtlenkiem węgla - tak kartę dań zachwala Przemysław Wieloch, szef kuchni w Restauracji Hotelu ***TED.
Menu jest zmieniane co trzy miesiące. Najnowsze, w wydaniu wiosennym, pojawi się już pierwszego marca. Czego będzie można spróbować? - W nowej karcie znajdzie się między innymi udko z królika i bulion z borowików - zdradza pan Przemysław.
W karcie zawsze znajduje się tradycyjna zalewajka, jednak również w nowym wydaniu. - Zalewajka, którą podajemy, jest w formie kremu z grzanką. Zupa jest nabijana w syfon i podbijana dwutlenkiem azotu. Jest wtedy spieniona i lekka, nie jest to ciężka zalewajka, którą znamy - mówi szef kuchni.
Metamorfozę przeszła również zupa borowikowa. W wydaniu stworzonym przez szefa kuchni jest to długo gotowana, klarowna esencja z grzybów, podawana z uszkami nadziewanymi świeżymi grzybami z odrobiną oliwy truflowej.
Inne odsłony tradycyjnych potraw to nie jedyne nowości. Wkrótce pojawi się kolacja degustacyjna, składająca się z pięciu, siedmiu lub dziewięciu dań, podawanych w małych porcjach. Ta opcja cieszyła się dużą popularnością podczas kolacji walentynkowej. Do takiej kolacji można skusić się także na degustację win z nowej karty.
Oprócz kuchni polskiej, w karcie znajdują się też dania kuchni włoskiej. Jedną ze specjalności jest Costata - stek wołowy bardzo znany i lubiany we Włoszech. Można również spróbować ravioli ze szpinakiem i ricottą w maśle ziołowym oraz łososia w sosie kurkowym na puree z zielonym groszkiem. W nowej karcie pojawi się kiszka jagnięca na soczewicy. Tego wszystkiego można spróbować codziennie w restauracji już od godz. 12. A jak reagują goście na serwowane dania?
- Są zaskoczeni, że potrawy są przygotowane i podane na tak wysokim poziomie. Nie spodziewali się, że w Radomsku można tak dobrze zjeść - twierdzi pan Przemysław.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?