Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowoczesność i tradycja. Restauracja w Hotelu TED w Radomsku

artykuł sponsorowany
Archiwum
Na tradycyjne potrawy kuchni polskiej i regionalnej, ale w nowoczesnym wydaniu zaprasza Restauracja w Hotelu Ted

Nasze menu opiera się przede wszystkim na lokalnych produktach. Jest to kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu. Wykorzystujemy najnowsze techniki kulinarne, czyli np. gotowanie w próżni, ciekły azot, syfony z podtlenkiem azotu i podtlenkiem węgla - tak kartę dań zachwala Przemysław Wieloch, szef kuchni w Restauracji Hotelu ***TED.

Menu jest zmieniane co trzy miesiące. Najnowsze, w wydaniu wiosennym, pojawi się już pierwszego marca. Czego będzie można spróbować? - W nowej karcie znajdzie się między innymi udko z królika i bulion z borowików - zdradza pan Przemysław.

W karcie zawsze znajduje się tradycyjna zalewajka, jednak również w nowym wydaniu. - Zalewajka, którą podajemy, jest w formie kremu z grzanką. Zupa jest nabijana w syfon i podbijana dwutlenkiem azotu. Jest wtedy spieniona i lekka, nie jest to ciężka zalewajka, którą znamy - mówi szef kuchni.

Metamorfozę przeszła również zupa borowikowa. W wydaniu stworzonym przez szefa kuchni jest to długo gotowana, klarowna esencja z grzybów, podawana z uszkami nadziewanymi świeżymi grzybami z odrobiną oliwy truflowej.

Inne odsłony tradycyjnych potraw to nie jedyne nowości. Wkrótce pojawi się kolacja degustacyjna, składająca się z pięciu, siedmiu lub dziewięciu dań, podawanych w małych porcjach. Ta opcja cieszyła się dużą popularnością podczas kolacji walentynkowej. Do takiej kolacji można skusić się także na degustację win z nowej karty.

Oprócz kuchni polskiej, w karcie znajdują się też dania kuchni włoskiej. Jedną ze specjalności jest Costata - stek wołowy bardzo znany i lubiany we Włoszech. Można również spróbować ravioli ze szpinakiem i ricottą w maśle ziołowym oraz łososia w sosie kurkowym na puree z zielonym groszkiem. W nowej karcie pojawi się kiszka jagnięca na soczewicy. Tego wszystkiego można spróbować codziennie w restauracji już od godz. 12. A jak reagują goście na serwowane dania?

- Są zaskoczeni, że potrawy są przygotowane i podane na tak wysokim poziomie. Nie spodziewali się, że w Radomsku można tak dobrze zjeść - twierdzi pan Przemysław.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radomsko.naszemiasto.pl Nasze Miasto