Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

O walorach miodu z szefem kuchni w Hotelu TED

ak
Archiwum
O walorach smakowych i zdrowotnych miodu oraz propozycjach użycia go w różnych daniach mówi Grzegorz Miśta, szef kuchni w Hotelu TED

Do jakich potraw najczęściej używa pan miodu?
Miód można dodać do warzyw grillowanych, dressingów, np. sosu miodowego do sałatki z kozim serem. Używamy także miodu do kaczki confit. Smaruje się nim mięso pod koniec pieczenia, żeby nabrało ładnego koloru. Dzięki temu smak jest delikatnie słodki. Można też zamarynować żeberka w miodzie. Miód dodaje się pod sam koniec pieczenia, żeby mięso się zarumieniło, ale nie przypaliło, bo nabierze gorzkiego smaku i nie będzie nadawać się do jedzenia.
My wybieramy najpopularniejszy gatunek miodu - wielokwiatowy i używamy go przede wszystkim do deserów, np. do granoli z owocami i miodem.

Jak samemu zrobić taki deser?
Granolę serwujemy głównie na śniadanie. Jest to deser na bazie jogurtu lub mleka. Do tego dodajemy bakalie i owoce: banany, truskawki i wszelkie inne dostępne w sezonie. W miseczce należy wymieszać owoce, orzechy i płatki musli. Potem zalewamy je mlekiem lub jogurtem i dodajemy miód. Na imprezach okolicznościowych serwujemy też ciasto miodownik i deser - nugat na zimno z miodem i orzechami.

Dlaczego warto zastępować cukier miodem?
Kiedyś zamiast cukru używało się miodu. Od wieków wybierano miód ze względu na smak, ale też zdrowie, bo pomaga uchronić się przed przeziębieniem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radomsko.naszemiasto.pl Nasze Miasto