Do jakich potraw najczęściej używa pan miodu?
Miód można dodać do warzyw grillowanych, dressingów, np. sosu miodowego do sałatki z kozim serem. Używamy także miodu do kaczki confit. Smaruje się nim mięso pod koniec pieczenia, żeby nabrało ładnego koloru. Dzięki temu smak jest delikatnie słodki. Można też zamarynować żeberka w miodzie. Miód dodaje się pod sam koniec pieczenia, żeby mięso się zarumieniło, ale nie przypaliło, bo nabierze gorzkiego smaku i nie będzie nadawać się do jedzenia.
My wybieramy najpopularniejszy gatunek miodu - wielokwiatowy i używamy go przede wszystkim do deserów, np. do granoli z owocami i miodem.
Jak samemu zrobić taki deser?
Granolę serwujemy głównie na śniadanie. Jest to deser na bazie jogurtu lub mleka. Do tego dodajemy bakalie i owoce: banany, truskawki i wszelkie inne dostępne w sezonie. W miseczce należy wymieszać owoce, orzechy i płatki musli. Potem zalewamy je mlekiem lub jogurtem i dodajemy miód. Na imprezach okolicznościowych serwujemy też ciasto miodownik i deser - nugat na zimno z miodem i orzechami.
Dlaczego warto zastępować cukier miodem?
Kiedyś zamiast cukru używało się miodu. Od wieków wybierano miód ze względu na smak, ale też zdrowie, bo pomaga uchronić się przed przeziębieniem.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?