Piotr Kacperek i Izabela Swoińska, którzy reprezentowali Hotel Ted Radomsko, zajęli I miejsce na VIII Międzynarodowych Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny. Mistrzostwa odbyły się w ramach Święta Baraniny, które zorganizowano 10 sierpnia w Karczmie Góralskiej w Ustroniu.
Głównymi organizatorami imprezy byli Leszek Makulski, Szef Biura Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i Jan Sztefek, przywódca Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.
Impreza była nie tylko zmaganiem konkursowym kucharzy i świętem baraniny, ale także świętem folkloru i kultury pasterskiej. Były więc występy zespołów, wystąpiła Torka Kaza Nędzy Urbasia, grupa śpiewacza Gronie z Wisły, kapela Zwyrtni z Trójwsi, Zbyszek Wałach z zespołem Wałasi. Przy wejściu na teren Karczmy swe namioty rozstawili artyści i rzemieślnicy. Były także bardziej naukowe dyskusje poświęcone sytuacji owczarstwa i mięsa baraniego i jagnięcego.
Sam konkurs kulinarny był na bardzo wysokim poziomie. Jak podkreśla organizator, pierwsze ekipy kucharzy przygotowywały wymyślne potrawy, pasujące raczej do kuchni dworskiej, aniżeli zbójnickiej, ale to były w końcu Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny...
A oto wyniki konkursu:
1. Piotr Kacperek i Izabela Sowińska - Hotel Ted Radomsko
2. Katarzyna Rogowska i Izabela Zemła - Restauracja Akolada
3. Marta Czyż i Dominik Witkoś - „Dwór Skibówki” Ustroń
Czytaj więcej: papaja.pl
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?