Właściciele restauracji włoskiej Cimone (Cynamon) w Brzegu Dolnym (ul. Wyspiańskiego 16) przez rok ostro walczyli o zdobycie certyfikatu i właśnie teraz odnieśli sukces. Marta Czech, właścicielka restauracji, jest pasjonatką gotowania i kuchni włoskiej.
- Kuchnia włoska przyciagnęła mnie prostotą i smakiem. Byłam z mężem we Włoszech wiele razy. To tam nauczyliśmy się tajemnic tej kuchni, która jest bardzo zbilansowana i przywiązuje dużą wagę do jakości, a nie ilości składników oraz do przyprawiania potraw świeżymi i aromatycznymi ziołami. Nie ma nic lepszego niż pyszne, świeże pieczywo z oliwą, czosnkiem lub pomidorami, zupa minestrone, czy mozarella z dodatkami. Do tego mnóstwo przypraw: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, zerwanych prosto z ogródka oraz cały zestaw makaronów i deserów zapierających dech w piersiach. Włosi stawiają na te same składniki, w ich kuchni wciąż przewijają się pomidory, cebula, czosnek, oliwa, oliwki i nieśmiertelny parmezan, król każdego spaghetti, dodawany do większości potraw. Każde danie to jednak coś innego, podobnie jest z regionami. Choć kuchnia włoska wyspecjalizowała się w potrawach mącznych oraz przyrządzaniu ryb i owoców morza – jest zróżnicowana w zależności od położenia geograficznego. Neapol słynie z pizzy, a ponieważ Polacy uwielbiają pizzę postawiliśmy na tę najlepszą - opowiada pani Marta.
Kliknij tutaj i zobacz, gdzie zjesz pyszną pizzę we Wrocławiu
Stowarzyszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy to organizacja, która powstała w 1984 roku w Neapolu. Jej misją jest promocja i ochrona Verace Pizza Napoletana czyli prawdziwej neapolitańskiej pizzy – lokalnego produktu, o szczegółowo określonej charakterystyce, spisanej w międzynarodowych przepisach zarejestrowanych przez AVPN i obowiązujących od blisko 40 lat. Ich przestrzeganie jest niezbędne do otrzymania zgody na używanie zarejestrowanej marki. Stowarzyszenie chroni i promuje także produkty używane do wytworzenia pizzy neapolitańskiej i stowarzyszone pizzerie. Zajmuje się również rozwojem zawodowym i podnoszeniem kwalifikacji pizzaioli.
- Aby zdobyć certyfikat AVPN trzeba spełniać rygorystyczne warunki zawarte w specjalnym regulaminie zwanym "Międzynarodowa Dyscyplinarność Produkcji Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej". I nam się udało po wielu, wielu próbach i wielu intensywnych szkoleniech pod okiem maestro Marcina Garbowskiego i Gennaro Langelli. Dzisiaj podajemy pizzę – według oryginalnej receptury i zgodnie z neapolitańską wielowiekową tradycją. Opartą na prawdziwych włoskich, najwyższej jakości produktach. Nie trzeba jechać do Włoch, aby zjeść autentyczną pizzę neapolitańską, wystarczy udać się do restauracji na całym świecie, która posiada taki certyfikat.
- Oto zdjęcia z lat 90-tych we Wrocławiu. Tak wtedy wyglądało miasto (FOTO)
- Heheszki z Wrocławia. Oto najnowsze MEMY o stolicy Dolnego Śląska
- Oto "Dom Przełamany" we Wrocławiu. Zobaczcie zdjęcia
- Jak karmią we wrocławskich szpitalach? (ZDJĘCIA CZYTELNIKÓW)
- ALE ODLOT! Wrocław z lotu ptaka jest zjawiskowy. Zobacz film z drona i zdjęcia!
- SUKCES. Student z Wrocławia zaprojektował punkt widokowy w Afryce (FOTO)
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?