W Zespole Szkół Ekonomicznych w Radomsku uczniowie mają możliwość ukończenia profesjonalnego kursu kelnerskiego prowadzonego przez Jana Jakimowicza – specjalistę ze Stowarzyszenia Kelnerów Polskich. Tematem przewodnim warsztatów jest „Profesjonalna obsługa gości”.
Szkolenie obejmuje część teoretyczną czyli: znajomość etykiety, znajomość zasad savoir-vivre oraz część praktyczną m. in. rozkładanie obrusów, naukę odpowiedniego noszenia tacy, trzymania talerzy. Uczniowie dowiedzieli się również, jak zaprezentować wino, w jaki sposób należy je otworzyć oraz poznali sposoby degustacji wina przy stole.
Pierwsza tura szkoleń miała miejsce na przełomie stycznia i lutego - przeszkolonych zostało 30 osób. W tym tygodniu rozpoczął się kolejny kurs, w którym wzięło udział ponad dwa razy więcej chętnych, bo aż 75 osób. Co ważniejsze uczniowie, którzy uczestniczą w warsztatach, mają szansę na otrzymanie certyfikatu potwierdzającego zdobyte kwalifikacje w dwóch językach - polskim i angielskim.
- Wszyscy podchodzą do warsztatów z bardzo dużym zaangażowaniem. To już trzecia grupa, a przede mną jeszcze sześć kolejnych. Zainteresowanie jest bardzo duże wśród nauczycieli, dyrekcji, a przede wszystkim młodzieży. Oczywiście planujemy kolejne edycje tego kursu, również „w wersji rozszerzonej” dla osób, które uzyskały już certyfikat – mówi Jan Jakimowicz.
Za organizację kursu odpowiadają Izabela Raksa i Irena Piotrowska – nauczycielki w ZSE.
Jakie są wczesne objawy boreliozy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?