Spis treści
Z czym można podawać placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane to prosta do zrobienia potrawa, która w Polsce jest bardzo popularna. Przygotowuje się ją ze startych ziemniaków, z dodatkiem cebuli, jajek, soli, a także niewielkiej ilości mąki. Masę można doprawić pieprzem lub majerankiem.
Placki smaży są na oleju lub smalcu i podaje jeszcze ciepłe, gdy są najbardziej chrupiące. Można serować je zarówno na słono jak i na słodko.
Popularne dodatki do placków ziemniaczanych:
- bryndza,
- kwaśna śmietana,
- twaróg,
- sos grzybowy,
- gulasz mięsny,
- konfitury,
- cukier.
Dania z plackami ziemniaczanymi
Placki ziemniaczane można podawać same, jako przekąskę, lub jako dodatek do dania głównego. Bardzo popularny jest placek po węgiersku zwany także plackiem zbójnickim. Danie składa się z dużego placka ziemniaczanego z gulaszem wieprzowym.