NASZA OFERTA EDUKACYJNA SKIEROWANA DO MŁODZIEŻY
Dlaczego warto wybrać naukę w technikum ZSE w Radomsku ?
• Po ukończeniu naszej szkoły będziesz mógł od razu podjąć pracę na stanowiskach ekonomicznych, graficznych, informatycznych, hotelarskich czy handlowych w wyuczonym zawodzie, gdyż pracodawcy potrzebują pracowników z wykształceniem średnim zawodowym
• Nasza szkoła odpowiada na potrzeby rynku pracy dlatego wprowadziła nowe kierunki : technik cyfrowych procesów graficznych, technik handlowiec a dla dorosłych w Szkole Policealnej technik rachunkowości
• Współpraca naszej szkoły z pracodawcami ma odzwierciedlenie w programie kształcenia, które uwzględnia dużo zajęć praktycznych oraz daje możliwości odbycia ciekawych praktyk zawodowych u potencjalnych pracodawców, czyli uzyskania doświadczenia zawodowego podczas trwania nauki
• Zespół Szkół Ekonomicznych organizuje zajęcia praktyczne dla swoich uczniów na terenie całego kraju między innymi w Kołobrzegu, Katowicach, Częstochowie, Piotrkowie Trybunalskim jak również staże zagraniczne we Francji i Niemczech
• Nasze technikum daje Ci także wykształcenie ogólne, które po zdaniu matury, umożliwia podjęcie studiów wyższych. Kształcenie ogólne w technikum jest realizowane w takim samym zakresie jak w liceum ogólnokształcącym.Po naszej szkole będzie Ci dużo łatwiej na studiach o kierunkach ekonomicznych np. Ekonomia, Zarządzanie, Finanse, Bankowość, Rachunkowość, Marketing, Prawo, Administracja i są to kierunki najczęściej wybierane przez absolwentów liceów ogólnokształcących.
Z NAMI MOŻESZ ROZWIJAĆ SIĘ ZAWODOWO!
PUBLICZNA SZKOŁA DLA DOROSŁYCH W ZESPOLE SZKÓŁ EKONOMICZNYCH W OFERUJE BEZPŁATNĄ NAUKĘ W FORMIE:
• KWALIFIKACYJNYCH KURSÓW ZAWODOWYCH – księgowość, podatki, kadry i płace
• SZKOŁY POLICEALNEJ- technik rachunkowości, technik administracji
NASZE ATUTY:
• Ekonomik to powiązanie tradycji z nowoczesnością – jesteśmy najstarszą średnią szkołą zawodową w powiecie radomszczańskim.
• Jesteśmy Ośrodkiem Egzaminacyjnym dla wszystkich zawodów w których kształcimy.
• Posiadamy wysoko wykwalifikowaną kadrę pedagogiczną z uprawnieniami egzaminatorów zewnętrznych.
• Nasze pracownie pozwalają na stosowanie nowoczesnych technologii komputerowych w nauczaniu przedmiotów praktycznych i teoretycznych – z nami nauczysz się obsługiwać użytkowe programy wykorzystywane w prowadzeniu rachunkowości, kadr, rozliczeń finansowych z ZUS, US itp.
JAKIE ZAWODY SĄ I BĘDĄ POSZUKIWANE I CENIONE ZA KILKA LAT ?
HANDLOWCY- specjalizujący się w sprzedaży sieciowej, bezpośredniej, internetowej
FINANSIŚCI , KSIĘGOWI – specjaliści budżetowania, analizy kosztów, zarządzania finansami
DORADCY PODATKOWI – specjaliści zajmujący się obsługą biznesu
HOTELARZE – specjaliści z dziedziny hotelarskiej i turystycznej
GRAFICY KOMPUTEROWI- specjaliści z branży cyfrowych technik graficznych, projektów multimedialnych
• Branża ekonomiczno-finansowo-biurowa
• Branża hotelarsko-turystyczna
• Branża handlowa
• Branża informatyczno-fotograficzna
zawód: technik ekonomista cykl kształcenia: 4 lata
Kwalifikacje
K1 planowanie i prowadzenie działalności w organizacji
K2 prowadzenie rachunkowości
Przedmioty w zakresie rozszerzonym
Język angielski
Geografia
Tu zdobędziesz umiejętności:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik ekonomista jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) planowania i prowadzenia działalności gospodarczej;
2) organizowania działalności gospodarczej i obliczania podatków;
3) prowadzenia spraw kadrowo-płacowych;
4) sporządzania planów, analiz i sprawozdań,
5) prowadzenia rachunkowości;
6) dokumentowania i ewidencjonowania operacji gospodarczych;
7) przeprowadzania i rozliczania inwentaryzacji;
5) wykonywania analiz i sporządzania sprawozdań finansowych z działalności podmiotów prowadzących działalność gospodarczą.
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
1. Przedsiębiorca w gospodarce rynkowej
2. Statystyka i analiza ekonomiczna
3. Język angielski zawodowy w branży ekonomicznej
4. Rachunkowość finansowa
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
1. Pracownia ekonomiczna
2. Kadry i płace
3. Biuro rachunkowe
Miejsca odbywania praktyk:
1. Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniających rzeczywiste warunki pracy
właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 6 tygodni (240 godzin).
2. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są
priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.
3. Uczniowie decydują, w którym z dostępnych podmiotów chcą odbywać praktyki.
4. W 2013 r. uczniowie klas III odbyli zagraniczny staż w Niemczech.
5. Współpracujemy obecnie z firmami z terenu powiatu radomszczańskiego:
Perspektywy zatrudnienia - ekonomista – zawód zawsze potrzebny i na czasie.
Jest to zawód właściwie uniwersalny, jeżeli brać pod uwagę zatrudnienie. Ekonomiści bowiem są chętnie widziani we wszystkich podmiotach gospodarczych.
Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik ekonomista
ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO :
• technik ekonomista
• doradca podatkowy
• doradca finansowy
• doradca giełdowy
• pracownik finansowy
• pracownik biura maklerskiego
• agent ubezpieczeniowy
• księgowy
• menedżer
• pracownik banku
• sekretarka
• pośrednik pracy
• asystentka prezesa, dyrektora
MIEJSCA PRACY:
• urzędy administracji państwowej i samorządowej
• banki
• urzędy skarbowe
• instytucje ubezpieczeniowe
• biura rachunkowe
• jednostki samorządu terytorialnego
• agencje celne
• przedsiębiorstwa produkcyjne,
• firmy usługowe i handlowe,
• prowadzenie działalności gospodarczej.
zawód: technik hotelarstwa
cykl kształcenia: 4 lata
Kwalifikacje
K1 planowanie i realizacja usług w recepcji
K2 obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Przedmioty w zakresie rozszerzonym
Język angielski
Geografia
Tu zdobędziesz umiejętności:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich;
- rezerwowania usług hotelarskich;
- wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
- przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
- przyjmowania i realizacji zamówień na usługi hotelarskie;
- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
1. Podstawy hotelarstwa
2. Działalność recepcji
3. Organizacja pracy służby pięter
4. Obsługa konsumenta
5. Usługi dodatkowe w hotelarstwie
6. Marketing usług hotelarskich
7. Podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego
8. Język francuski zawodowy
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
4. Pracownia hotelarska
5. Pracownia obsługi konsumenta
6. Pracownia obsługi informatycznej
Miejsca odbywania praktyk:
6. Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniających rzeczywiste warunki pracy
właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 8 tygodni (320 godzin).
7. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są
priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.
8. Uczniowie decydują, w którym z dostępnych obiektów chcą odbywać praktyki.
9. Od 2011 r. uczniowie klas II i III odbywają zagraniczne staże we Francji.
10. Hotele z którymi współpracujemy obecnie: Kołobrzeg, Katowice, Częstochowa, Piotrków Trybunalski
Perspektywy zatrudnienia - Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje.
Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa
ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO :
• technik hotelarstwa
• organizator usług cateringowych
• pracownik biurowy
• pracownik biura podróży
• pracownik informacji turystycznej
• recepcjonista
• steward, stewardessa
• pilot wycieczek
• przewodnik turystyczny
• inspektor piętra hotelowego
• bufetowy - barman
MIEJSCA PRACY:
• hotele i pensjonaty turystyczne
• restauracje
• ośrodki wypoczynkowe
• zakłady uzdrowiskowe
• agroturystyka
• biura i agencje turystyczne
• ośrodki informacji turystycznej
• branżowe organizacje, fundacje i stowarzyszenia
• organy administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki
• własna działalność gospodarcza
• Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka:
,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową moralność, nieograniczoną tolerancyjność, do
pasji posuniętą pracowitość, dążyć do ciągłego uzupełniania swego wykształcenia, pomagać
innym’’.
W hotelarstwie dominuje relacja człowiek - człowiek i najważniejszym podmiotem jest Gość.
Prawdziwy hotelarz powinien kierować się zasadami savoir vivre'u, którego podstawowymi
zasadami są:
• uśmiech,
• uprzejmość,
• życzliwość,
• punktualność,
• dyskrecja,
• lojalność,
• grzeczność.
Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla
Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje.
Serdecznie zapraszamy na kierunek technik hotelarstwa
zawód: technik obsługi turystycznej
cykl kształcenia: 4 lata
Kwalifikacje
K1 planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych
K2 prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych
Przedmioty w zakresie rozszerzonym
Język angielski
Geografia
Tu zdobędziesz umiejętności:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik obsługi turystycznej jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
• opracowywania programów i organizowania imprez turystycznych;
• zamawiania, kalkulowania kosztów i rozliczania usług turystycznych;
• przygotowywania ofert turystycznych;
• profesjonalnego obsługiwania klientów biur podróży, w tym udzielania informacji turystycznej;
• organizacji i prowadzenia biura podróży;
• bycia przewodnikiem, pilotem lub rezydentem.
Kreatywna nauka zawodu, uczniów technikum obsługi turystycznej, odbywa się, nie tylko w tematycznych pracowniach szkolnych, ale także podczas jednodniowych wycieczek do biur podróży, ośrodków informacji turystycznej, muzeów oraz instytucji zajmujących się organizacją i promocją turystyki.
Uczniowie poznają z autopsji atrakcje turystyczne swojego miasta i okolic, uczestnicząc w wycieczkach zawodowych po Radomsku i regionie.
W toku nauczania zaplanowane są obowiązkowe wyjazdy na targi turystyczne do Poznania.
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
9. Podstawy turystyki
10. Podstawy działalności gospodarczej w turystyce
11. Marketing usług turystycznych
12. Geografia turystyczna
13. Organizacja imprez i usług turystycznych
14. Język francuski zawodowy
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
7. Pracownia turystyki
8. Pracownia informacji turystycznej
9. Pracownia obsługi informatycznej
Miejsca odbywania praktyk:
11. Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniających rzeczywiste warunki pracy
właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 12 tygodni (480 godzin).
12. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są
priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.
13. Uczniowie decydują, w którym z dostępnych obiektów chcą odbywać praktyki.
14. Od 2011 r. uczniowie klas II i III odbywają zagraniczne staże we Francji.
Perspektywy zatrudnienia
Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik obsługi turystycznej
ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO :
• technik obsługi turystycznej
• pracownik biurowy
• kasjer walutowy
• kasjer kolejowy
• kasjer lotniczy
• pracownik informacji turystycznej
• stewardessa
• pilot wycieczek
• przewodnik turystyczny
MIEJSCA PRACY:
• biura i agencje turystyczne
• ośrodki informacji turystycznej
• branżowe organizacje, fundacje i stowarzyszenia,
• hotele i pensjonaty turystyczne
• organy administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki
• własna działalność gospodarcza
zawód: technik handlowiec
cykl kształcenia: 4 lata
Kwalifikacje
K1 prowadzenie sprzedaży
K2 prowadzenie działalności handlowej
Przedmioty w zakresie rozszerzonym
Język angielski
Geografia
Tu zdobędziesz umiejętności:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik handlowiec jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) organizowania prac w zakresie przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży;
2) sporządzania dokumentacji ekonomiczno-finansowej;
3) wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży;
4) prowadzenia działań reklamowych i marketingowych;
5) organizowania i prowadzenia działalności handlowej;
6) zarządzania działalnością handlową przedsiębiorstwa.
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
1. Towar jako przedmiot handlu
2. Organizacja i techniki sprzedaży
3. Obsługa klientów
4. Marketing w działalności handlowej
5. Przedsiębiorca w handlu
6. Język angielski w działalności handlowej
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
1. Pracowania sprzedaży
2. Firma handlowa
Miejsca odbywania praktyk:
15. Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniających rzeczywiste warunki pracy
właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 4 tygodni (160 godzin).
16. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są
priorytetem w wyborze podmiotów do odbywania praktyk zawodowych.
17. Uczniowie decydują, w którym z dostępnych podmiotów chcą odbywać praktyki.
Perspektywy zatrudnienia – technik handlowiec – to odpowiedź na potrzeby rynku pracy
Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik handlowiec
ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO :
• Merchandiser
• Referent/asystent ds. zaopatrzenia
• Referent/asystent ds. sprzedaży
• Referent/asystent ds. obsługi klienta
• Kierownik działu handlowego
• Zastępca kierownika działu handlowego
• Specjalista ds. obsługi klienta
• Specjalista ds. sprzedaży
• Specjalista ds. zaopatrzenia
MIEJSCA PRACY:
• własna działalność gospodarcza
• dział marketingowy firmy handlowej
• dział obsługi klienta firmy handlowej, produkcyjnej, usługowej
Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
w zawodzie technik handlowiec wykonuje swoje zadania zawodowe na różnych stanowiskach pracy.
Merchandiserzy - dbają o właściwą ekspozycję i promocję towarów, zatrudniani są zwłaszcza w dużych placówkach detalicznych.
Referenci/asystenci handlowi ds. zaopatrzenia organizują, w przedsiębiorstwach handlowych lub produkcyjno-usługowych zaopatrzenie w potrzebne towary, materiały lub surowce do produkcji.
Referenci/asystenci ds. sprzedaży organizują sprzedaż towarów i usług w firmach handlowych lub sprzedaż wyrobów gotowych w przedsiębiorstwach produkcyjnych. Pracownicy o dłuższym stażu pracy i wyższych kompetencjach awansują na stanowiska kupców, specjalistów ds. zaopatrzenia lub sprzedaży. Pracując w dziale obsługi klienta, handlowcy koncentrują się na działaniach marketingowych firmy związanych ze sprzedażą.
Akwizytorzy, będący pośrednikami pomiędzy firmą, którą reprezentują (producent, hurtownik), a klientem, prezentują ofertę handlową oraz zbierają zamówienia.
Handlowcy, posiadający odpowiednio wysokie kompetencje zawodowe oraz doświadczenie, zajmują stanowiska kierownicze organizując prace podległych im pracowników.
W pracy przedstawiciela handlowego przydatne są umiejętności menedżerskie:
• znajomość podstaw psychologii i socjologii (wyczucie intencji drugiego człowieka),
• matematyki (wystawianie rachunków za towar, usługę),
• prawa i ekonomii.
Niezbędne są również takie cechy jak:
• uprzejmość,
• takt,
• umiejętność słuchania i panowania nad sobą,
• inteligencja emocjonalna,
• łatwość wypowiadania się na piśmie,
• dobra znajomość terminologii urzędowej
zawód: technik cyfrowych procesów graficznych
cykl kształcenia: 4 lata
Kwalifikacje
K1 Przygotowanie materiałów graficznych do procesu drukowania
K2 Wykonanie i realizacja projektów multimedialnych
K3 Drukowanie cyfrowe
Przedmioty w zakresie rozszerzonym
Język angielski
Geografia
Tu zdobędziesz umiejętności:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik cyfrowych procesów graficznych zostaje przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych :
• przygotowania publikacji i prac graficznych do drukowania,
• obsługiwania cyfrowych systemów produkcyjnych stosowanych w poligrafii,
• przygotowania prezentacji graficznych i multimedialnych,
• wykonywania i wdrażanie internetowych projektów multimedialnych,
• prowadzenia procesów drukowania,
• organizowania i prowadzenia działalności gospodarczej
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
1. Cyfrowe technologie graficzne
2. Maszyny i urządzenia cyfrowe
3. Technologie multimedialne
4. Projektowanie procesów graficznych i poligraficznych
5. Działalność gospodarcza w poligrafii
6. Język angielski zawodowy w poligrafii
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
1. Przygotowanie do druku
2. Projekty multimedialne
3. Drukowanie cyfrowych
Miejsca odbywania praktyk:
18. Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniających rzeczywiste warunki pracy
właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 6 tygodni (240 godzin).
19. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są
priorytetem w wyborze podmiotów do odbywania praktyk zawodowych.
20. Uczniowie decydują, w którym z dostępnych podmiotach chcą odbywać praktyki.
Perspektywy zatrudnienia
Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik cyfrowych procesów graficznych
ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ.
MIEJSCA PRACY:
• agencje reklamowe
• studio telewizyjne
• prasa
• firmy wydawnicze
• zakłady fotograficzne
• działy marketingu w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych
• działy promocji w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych
• drukarnie
• własna działalność gospodarcza związana z oprawą graficzną uroczystości szkolnych, rodzinnych itp.
Specyfika zawodu wymaga od grafika komputerowego przede wszystkim:
• twórczego myślenia i dużej wyobraźni przestrzennej,
• tworzenia nowych rozwiązań i nietypowych pomysłów,
• musi posiadać dużą sprawność rąk i zręczność palców,
• dobry wzrok - zdolność ostrego widzenia, rozróżniania barw i trójwymiarowości kształtów
• zdolność logicznego myślenia,
• dobra pamięć,
• zdolność koncentracji uwagi oraz podzielność uwagi.
• umiejętność nawiązywania kontaktów,
• bezkonfliktowego współżycia z ludźmi
• oraz umiejętność pracy w grupie.
• dokładność i spostrzegawczość oraz dbanie o szczegóły w swojej pracy,
• w przypadku pełnienia funkcji kierowniczych w firmie lub założenia własnej firmy niezbędne są również umiejętności menadżerskie oraz osobowość przedsiębiorcza.
• ponadto istotna jest kreatywność powiązana z motywacją do nieustannego podnoszenia kwalifikacji (poznawanie najnowszych graficznych programów komputerowych, wyszukiwanie nowinek technicznych, doskonalenie umiejętności posługiwania się językami obcymi i in.),
• otwartość na wiedzę, ciekawość zawodowa i chęć doskonalenia jest tu warunkiem sprawnego i efektywnego działania oraz osiągania satysfakcji z pracy.
zawód: FOTOTECHNIK cykl kształcenia: 4 lata
Kwalifikacje
K1 Rejestracja i obróbka obrazu
K2 Wykonanie i realizacja projektów multimedialnych
Przedmioty w zakresie rozszerzonym
Język angielski
Geografia
INFORMACJA O ZAWODZIE FOTOTECHNIK
Fototechnik to specjalista zajmujący się fotografowaniem i realizacją projektów multimedialnych. Zajmuje się optycznym obrazowaniem wszelkiego rodzaju obiektów i utrwalaniem ich obrazów metodami chemicznymi lub elektronicznymi. Rejestruje i przygotowuje materiały cyfrowe do publikacji w mediach. Wykonuje i publikuje internetowe projekty multimedialne. Dobiera i wykorzystuje narzędzia informatyczne do realizacji określonych zadań.
Fototechnik może pracować w studiach fotograficznych, agencjach wydawniczych i reklamowych, policji, archiwach, instytucjach zajmujących się cyfryzacją materiałów analogowych oraz szeroko pojętym sektorze e-usług.
UZASADNIENIE POTRZEBY KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE FOTOTECHNIK
Fotografia jest wykorzystywana we wszystkich niemal obszarach działalności człowieka. Postęp technologiczny sprawił, że dzisiaj odchodzi się od rejestracji materiałów w postaci analogowej na rzecz rejestracji cyfrowej. Zbiory materiałów analogowych poddawane są cyfryzacji i przechowywane w tej postaci, co zdecydowanie zmniejsza koszty ich archiwizowania. Powszechna dostępność sprzętu elektronicznego do rejestracji materiałów cyfrowych przyczyniła się do rozwoju sektora usług związanych z przetwarzaniem tych materiałów i ich utrwalaniem w formie pocztówek, folderów, albumów, filmów, jak i publikowaniem w Internecie. Coraz częściej powyższe usługi możemy zlecić do wykonania przez Internet, co znacząco zmniejsza koszty dla klienta, a dla firmy otwiera nowy rynek o zasięgu globalnym. Kształcenie w zawodzie fototechnik przygotowuje specjalistów z zakresu multimediów i fotografii, którzy są w stanie sprostać oczekiwaniom, jakie niesie rozwijający się rynek szeroko pojętych usług cyfrowych.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie fototechnik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) organizowania planu zdjęciowego;
2) rejestrowania, kopiowania i obróbki obrazu;
3) wykonywania prac graficznych przeznaczonych do wydruku;
4) przygotowywania prezentacji graficznych i multimedialnych;
5) wykonywania i wdrażania internetowych projektów multimedialnych.
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
1. Procesy fotograficzne
2. Urządzenia fototechniczne
3. Technologie multimedialne
4. Działalność gospodarcza w poligrafii
5. Język angielski zawodowy w poligrafii
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
1. Techniki fotograficzne
2. Cyfrowa obróbka obrazu
3. Projekty multimedialne
Miejsca odbywania praktyk:
1. Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniających rzeczywiste warunki pracy
właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 4 tygodni (160 godzin) w klasie III.
2. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są
priorytetem w wyborze podmiotów do odbywania praktyk zawodowych.
3. Uczniowie decydują, w którym z dostępnych podmiotach chcą odbywać praktyki.
Perspektywy zatrudnienia
• Laboratoria kryminalistyczne POLICJI
• Studia fotograficzne
• Agencje reklamowe
• Wydawnictwa
• archiwa
• własna działalność gospodarcza związana z oprawą graficzną uroczystości szkolnych, rodzinnych itp.
zawód: TECHNIK w zawodzie KELNER
cykl kształcenia: 4 lata
Kwalifikacje
K1 wykonywanie usług kelnerskich
K2 organizacja usług gastronomicznych
Przedmioty w zakresie rozszerzonym
Język angielski
Geografia
Tu zdobędziesz umiejętności:
Kelner zajmuje się:
• kompleksową obsługą konsumenta
• prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie,
• serwuje potrawy i napoje;
• przygotowuje sale konsumpcyjną do obsługi kelnerskiej,
• nakrywa stoły z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe),
• udziela konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, przyjmuje i rejestruje zamówienia.
Dodatkowym atutem tego zawodu jest praca w ciągłym kontakcie z ludźmi. Pozwala to rozwijać u kelnera różne umiejętności, poznawać zwyczaje, kulturę różnych narodów, pogłębiać umiejętności językowe.
INFORMACJA O ZAWODZIE KELNER
Kelner wykonuje czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gości w zakładach gastronomicznych, obsługą przyjęć okolicznościowych, kelnerską obsługą gości w pokoju hotelowym, obsługą kongresów, targów, wystaw, spotkań, konferencji i innych imprez oraz świadczeniem gastronomicznych usług cateringowych dla gości poza zakładem, tj. w pomieszczeniach przewoźników, klienta, plenerze.
Do głównych zadań kelnera można zaliczyć przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi gości, obsługiwanie gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi, serwowanie potraw i napojów różnymi metodami i technikami oraz inkasowanie należności za potrawy, napoje i towary handlowe z zastosowaniem form gotówkowych i bezgotówkowych.
Nieodłącznym zadaniem kelnera obsługującego gości jest doradzanie i udzielanie gościom informacji na temat podawanych potraw i napojów, posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami wykorzystywanymi do obsługi, a także nakrywanie i sprzątanie stołów w zależności od rodzaju świadczonych usług dla gości oraz sporządzanie potraw i napojów w obecności gości.
Do ważnych zadań kelnera należy przygotowywanie i obsługiwanie przyjęć i innych imprez gastronomicznych, także poza siedzibą zakładu gastronomicznego.
Kelner, jak każdy pracownik gastronomii, jest zobowiązany do przestrzegania obowiązujących procedur zapewniających bezpieczeństwo zdrowotne i wysoką jakość żywności. Ze względu na bezpośredni kontakt z gośćmi kelner staje się odpowiedzialny za odpowiednie ich przyjęcie, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, jest „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego.
Zadaniami kelnera nierozerwalnie połączonymi z rozwojem gastronomii, a w szczególności zakładu, w którym pracuje, jest przestrzeganie procedur obowiązujących w gastronomii, ciągłe podwyższanie standardów świadczonych usług, pełnienie roli spowiednika, doradcy, strażnika bezpieczeństwa zdrowia i mienia gości, stosowanie przez kelnera zasad „uznania Gościa”, Up-sellingu przy sprzedaży potraw napojów i usług, aktywnego działania na rzecz planowania, marketingu i promowania usług gastronomicznych.
Bezpośredni kontakt z gośćmi wymaga od kelnera stałej dużej koncentracji, odporności na stres, szczególnych predyspozycji psychofizycznych i wysokiej kultury osobistej, miłej aparycji, pozytywnego nastawienia do ludzi oraz łatwości komunikowania się z otoczeniem. Pomocne kelnerowi w pracy będą również takie cechy jak: umiejętność wzbudzania zaufania, życzliwość, uprzejmość, podzielność uwagi, sprawne tempo pracy, umiejętność budowania trafnych i zwięzłych wypowiedzi
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
1. Technika i bezpieczeństwo w gastronomii
2. Zasady żywienia człowieka
3. Technologia sporządzania potraw i napojów
4. Usługi gastronomiczne
5. Obsługa menedżerska gastronomii
6. Prowadzenie działalności gastronomicznej
7. Język obcy zawodowy
8. Psychologia pracy kelnera
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
1. Pracownia usług gastronomicznych
2. Pracownia gastronomiczna
3. Pracownia menadżerska gastronomii.
Miejsca odbywania praktyk:
4. Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniających rzeczywiste warunki pracy
właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 4 tygodnie (160 godzin) w klasie II.
W klasie III praktyka zawodowa będzie realizowana we wzorcowym zakładzie gastronomicznym.
5. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są
priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.
6. Uczniowie decydują, w którym z dostępnych obiektów chcą odbywać praktyki.
7. Od 2011 r. uczniowie klas II i III odbywają zagraniczne staże we Francji.
8. Hotele z którymi współpracujemy obecnie: Kołobrzeg, Katowice, Częstochowa, Piotrków Trybunalski
Perspektywy zatrudnienia
Rozwijający się rynek usług hotelarskich, turystycznych daje możliwości podjęcia pracy w tym sektorze.
Jest to zawód pożądany we wszystkich krajach UNII EUROPEJSKIEJ.
MIEJSCA PRACY:
• hotele i pensjonaty turystyczne
• restauracje
• kawiarnie
• ośrodki wypoczynkowe
• zakłady uzdrowiskowe
• agroturystyka
Co po technikum?
Po ukończeniu technikum uczeń może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych.
Będzie mógł również uzupełnić swoje kwalifikacje w szkołach policealnych lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.
Procedura zdobywania uprawnień zawodowych
W trakcie nauki w technikum uczeń zdaje egzaminy w poszczególnych kwalifikacjach.
Pierwszy egzamin może zostać przeprowadzony pod koniec II klasy, zaś ostatni w styczniu-lutym klasy IV.
Po każdym zdanym egzaminie uczeń otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie.
Gdy uczeń zda wszystkie egzaminy i ukończy szkołę, otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik ekonomista. Posiadane świadectwo i dyplom powie pracodawcy co uczeń umie. Są „furtką” do zatrudnienia.
Uczeń który uzyska dyplom technika ekonomisty, aby zdobyć drugi zawód np. technika rachunkowości będzie mógł na kwalifikacyjnym kursie zawodowym potwierdzić jedną kwalifikację „Rozliczanie wynagrodzeń i danin publicznych”. Wówczas będzie miał 2 zawody.
Zatem znacznie łatwiej znajdzie pracę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?