Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Radomszczańska zalewajka okazała się najlepsza

Justyna Drzazga-Nowińska
Jury konkursowe degustuje radomszczańską zalewajkę
Jury konkursowe degustuje radomszczańską zalewajkę Archiwum Urządu Miasta Radomsko
Nasz lokalny specjał, czyli radomszczańska zalewajka, zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie produktów tradycyjnych "Tygielek Smaków 2010" w kategorii "gotowe dania i potrawy".

Konkurs odbył się w miniony weekend podczas Targów Naturalnej Żywności "Natura Food" organizowanych w łódzkiej hali EXPO.

W konkursie rywalizowało czterdzieści wyrobów. Zalewajkę przygotowali kucharze z restauracji Malutkie Resort, laureaci głównej nagrody wrześniowego Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki.
- Zgłoszone produkty oceniała komisja konkursowa pod przewodnictwem kucharza i dziennikarza Carlosa Gonzaleza Tejery. Pod uwagę brano wiele kryteriów, m.in. estetykę i sposób prezentacji, związek z tradycją i z regionem, walory smakowe i użyte surowce - informuje Sławomir Przybyłowicz, rzecznik prasowy Urzędu Miasta Radomska.

W nagrodę nasza zalewajka dostała prestiżową statuetkę "Tygielek Smaków". Otrzymała też certyfikat Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, którego pracownicy przebadali wszystkie produkty, na bazie których ugotowano tę smakowitą zupę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radomsko.naszemiasto.pl Nasze Miasto