Robert Sowa podkreśla, że turystyka kulinarna, czyli wyjazdy, których głównym celem jest poznawanie kuchni regionów, jest w Polsce coraz bardziej popularna. Według niego Polacy chętnie podróżują po to, by zjeść coś ciekawego. Z jednej strony wyjeżdżają za granicę - łącząc zwiedzanie z poznawaniem smaków innych kultury, a z drugiej kupują coraz więcej lokalnych przysmaków.
- Mamy mnóstwo znakomitych i bardzo popularnych imprez kulinarnych: Dźwirzyno organizuje Festiwal Flądry, Łeba Święto Pomuchla, czyli dorsza w gwarze kaszubskiej, Hel - śledzia, Zielonogórskie - wina, Zakopane - serów, Inowrocław - Festiwal Gęsiny, Żywiec - Kwaśnicy, a Radomsko - zalewajki - czytamy w "Uważam Rze".
Ogólnopolski Festiwal Zalewajki w tym roku odbędzie się już po raz trzeci.
- Tym razem wszystkim uczestnikom wydarzenia zaprezentowane zostaną tradycyjne potrawy województwa łódzkiego, a o dobry smak i zabawę zadbają znakomici goście - zapewnia Anna Jadachowska z UM w Radomsku. Festiwal zaplanowano na 9 września.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?