Sierpień to czas na przetwory. Ile kosztują owoce i warzywa na rynku w Radomsku? 8.08.2021
Lato to pora roku, która kojarzy się z bogactwem smaków i aromatów powszechnie dostępnych świeżych owoców i warzyw. A że wszystko co dobre, szybko się kończy, to najlepszy moment, by pomyśleć o tym, które smaki chcemy zachować w słoikach w postaci dżemów, soków, kompotów i innych przetworów, by móc nimi urozmaicić jesienno-zimową dietę.
Sierpień to ostatni moment na to, aby zamknąć smak lata w słoikach. Jeśli chcemy uzupełnić zapasy w spiżarni, musimy się liczyć ze sporymi wydatkami. Jak oceniają handlarze z radomszczańskiego targowiska, ceny sezonowych warzyw i owoców są nawet o 20-30 procent wyższe niż przed rokiem. Wśród powodów wzrostu cen wymieniają m. in. trudne warunki porodowe, suszę i nawalne opady deszczu. Bezpośrednie przełożenie na cenę produktów mają też ceny paliwa.
Ile kosztuje kilogram jabłek i śliwek na kompot, fasolki czy ogórków do kiszenia. Ile zapłacimy za maliny czy wiśnie na soki i dżemy, a ile za śliwki na powidła? Odwiedziliśmy niedzielne targowisko w Radomsku (8.08.2021) i sprawdziliśmy, ile kosztują sezonowe owoce i warzywa:
Kiedy robić przetwory?
Domowe przetwory są smaczne, zdrowe i naturalne... Jednym słowem - bezkonkurencyjne! Sezonowe owoce i warzywa dają ogromne pole do popisu. Możemy przygotowywać z nich dżemy, sosy, konfitury, nalewki, soki i przeciery. Warto zatem wiedzieć, kiedy robić przetwory oraz kiedy poszczególne owoce i warzywa są najsmaczniejsze i najtańsze.
- Czerwiec to doskonały czas na truskawki, poziomki, czereśnie czy botwinkę
- Lipiec top królestwo porzeczek, moreli, agrestu, ogórków czy fasolki szparagowej
- W sierpniu królują maliny, brzoskwinie i pomidory.
- Wrzesień to czas na kalafiory, śliwki, aronię i paprykę!
- W październiku do słoików wkładajmy grzyby i kapustę.
- W listopadzie można robić dynię czy buraki
Zestaw samodzielnie przygotowanych pysznych dżemów, soków i przetworów da nam szansę na chwilę zdrowej i słodkiej przyjemności w zimowe poranki oraz pomoże nam w tym ciężkim dla wielu czasie zachować różnorodną dietę.
Susza, gradobicia, nawałnice odcisnęły piętno na plonach
Sadownicy i producenci warzyw podkreślają, że w tym roku mieli cały serial zdarzeń, które obniżyły globalną produkcję. Susza, przymrozki, gradobicia i deszcze nawalne odbiły piętno na plonach. Są mniejsze. Małe są także zapasy jabłek z poprzedniego sezon. Sadownicy mają też nieustający problem z siłą roboczą. Z powodu koronawirusa, problemów z wizami, kwarantanną i wjazdem do Polski przyjechało w tym roku znacznie mniej pracowników z Ukrainy niż o tej porze ubiegłego roku. Oprócz paliwa wzrosły też wszystkie koszty produkcji sadowniczej.
Ceny owoców i warzyw na rynku w Radomsku? 8.08.2021
Za kilogram wiśni sokowych na targowisku w Radomsku trzeba zapłacić 4-4,50 zł, za kilo jabłek 3-5 zł, a gruszek 4 zł, za pudełko malin damy 10-12 zł, za kilogram czerwonych porzeczek 6 zł, a czarnych - 11 zł, borówki amerykańskie są po 16 zł, papryka po 6-6,50 zł, c. Ceny śliwek w zależności od jakości owoców i ich gatunku wahają się od 3,50 do aż 10 zł, za morele damy 10 zł, a za słoik jagód 13 zł.
Pomidory kosztują 4,50- 5,50 za kilogram, pomidory malinowe 3,50 - 3,80, truskawki są obecnie po 16 zł, a czereśnie po 14-16 zł. Za ogórki w zależności o wielkości zapłacimy od 2 do nawet 6 zł. Za kalafiora na rynku w Radomsku damy 6,50-7 zł, za kapustę - 4-4,50. Droższy jest już bób - 12-15 zł za kilogram.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?