Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kolejną, trochę zapomnianą potrawą, jest placek tatarczuch....
fot. fot. Era Travel

Smaki ziemi radomszczańskiej, czyli tradycyjne potrawy z Radomska i okolic

Kolejną, trochę zapomnianą potrawą, jest placek tatarczuch. Piecze się go z mąki gryczanej, którą dawniej uprawiali Tatarzy zamieszkujący Stobiecko. Uprawa gryki oraz pieczenie tatarczucha stanowiło główne źródło utrzymania dla tamtejszych mieszkańców. Placek był wypiekany przez kobiety na blachach w tradycyjnych ceglanych piecach opalanych drewnem. Sprzedawano go przeważnie na pobliski targach, jarmarkach i odpustach na tzw. krajanki, lub w całości. Ciasto ma specyficzny słodko-miodowy smak. Ograniczona skala wypieku sprawia, że jest on poszukiwany i ceniony wśród smakoszy.

Zobacz również

Ostatnia uchwała starachowickiej Rady Miejskiej o tablicy samorządowców

Ostatnia uchwała starachowickiej Rady Miejskiej o tablicy samorządowców

Motocyklista ucierpiał w wypadku w Malborku. Do szpitala został zabrany przez LPR

Motocyklista ucierpiał w wypadku w Malborku. Do szpitala został zabrany przez LPR

Polecamy

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Konkursy „Rowerowe Łódzkie na Plus” i „Strzelectwo sportowe Plus” rozstrzygnięte

Konkursy „Rowerowe Łódzkie na Plus” i „Strzelectwo sportowe Plus” rozstrzygnięte