Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad...
fot. Collab Media/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Smażenie w wysokiej temperaturze. Czy smażona ryba jest zdrowa?

Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad najbardziej korzystnych związków, czyli zwłaszcza tych o charakterze antyoksydantów, a dodatkowo powstawanie szkodliwych związków. Dotyczy to nie tylko przyrządzanego jedzenia, ale też stosowanego tłuszczu.

Niezdrowe jest smażenie zwłaszcza tłustych ryb morskich, które są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Powoduje ich rozpad i utratę cennych wartości odżywczych. Badania dowodzą jasno, że spożywanie ryb w takiej postaci nie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób metabolicznych, tak jak ma to miejsce w przypadku sięgania po nie w innej postaci.

Zobacz również

Strażacy w Bydgoszczy mieli swoje święto. Były awanse i odznaczenia

Strażacy w Bydgoszczy mieli swoje święto. Były awanse i odznaczenia

Metropolita krakowski wzywa proboszcza Bazyliki Mariackiej do opuszczenia kamienicy

Metropolita krakowski wzywa proboszcza Bazyliki Mariackiej do opuszczenia kamienicy

Polecamy

Nie będzie lepszego dostępu do tabletki „dzień po”? NFZ narzuca zasady

Nie będzie lepszego dostępu do tabletki „dzień po”? NFZ narzuca zasady

Żółta woda w Bałtyku. Czy to już sinice? Jest powód do obaw? Wyjaśniamy

Żółta woda w Bałtyku. Czy to już sinice? Jest powód do obaw? Wyjaśniamy

Niebezpiecznego starca możesz spotkać wszędzie. Uważaj na niego, bo jest toksyczny!

Niebezpiecznego starca możesz spotkać wszędzie. Uważaj na niego, bo jest toksyczny!