MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi...
fot. Oleksandra Naumenko/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Dodawanie miodu do gorącej herbaty

Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi źródło odżywczych cukrów, witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, a także enzymów o właściwościach podnoszących odporność organizmu. Niestety te substancje ulegają rozpadowi pod wpływem działania temperatury wyższej niż 45 stopni Celsjusza. Oznacza to, że dodawanie miodu do gorącej herbaty, kakao lub ciasta nie zwiększa ich wartości odżywczej. Poza stratami składników odżywczych podnoszenie temperatury miodu powoduje wytworzenie w nim hydroksymetylofurfuralu (HMF). To związek, który ma działanie mutagenne i powoduje uszkodzenia struktury DNA komórek.

Jak więc skorzystać z właściwości zdrowotnych miodu? Należy spożywać go na surowo, a także dodawać do ostudzonych napojów do temperatury pokojowej.

Zobacz również

Dni Leszna 2024. Koncert Agnieszki Chylińskiej to była eksplozja energii

Dni Leszna 2024. Koncert Agnieszki Chylińskiej to była eksplozja energii

Warsztaty dla dzieci - Piknik Przyrodniczy w gminie Somonino już po raz piąty!

Warsztaty dla dzieci - Piknik Przyrodniczy w gminie Somonino już po raz piąty!

Polecamy

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

Większość z nas nie wie, że jest zakażona groźnym wirusem. Czeka nas epidemia!

Większość z nas nie wie, że jest zakażona groźnym wirusem. Czeka nas epidemia!