15 grudnia Koło Gospodyń Wiejskich w Kolonii Myśliwczów przy wsparciu KOWR zorganizowało spotkanie ph. „Tradycyjne Smaki Myśliwczowa” skierowane do lokalnej społeczności, kół gospodyń oraz gospodarstw ekologicznych. Wydarzenie było okazją do poznania lokalnych potrawy, wypieków oraz miodów.
Przeprowadzono też świąteczny konkurs kulinarny „Tradycyjne Smaki Myśliwczowa”. Dużym zainteresowaniem cieszyły się również prelekcje hodowców owiec i kóz oraz lokalnego pszczelarza. W spotkaniu uczestniczył pracownik Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Łodzi, który zapoznał uczestników z działaniami mającymi na celu promocję polskiej żywności pod wspólną marką „Polska smakuje” oraz odpowiadał na liczne pytania uczestników dotyczące działalności KOWR.
Konkurs rozstrzygnięty został w czterech kategoriach: sernik, piernik/makowiec, orzechowiec/miodownik oraz deser regionalny. Zgłoszono cztery serniki, cztery pierniki i jeden makowiec oraz cztery miodowniki. Jako deser regionalny zgłoszone zostały cztery Kozicki z Myśliwczowa, tj. deser który w październiku zajął pierwsze miejsce w wojewódzkim konkursie Słodkie Smaki Regionów organizowanym w MDK przez KOWR i ARiMR.
Wyniki konkursu
Sernik:
1.Dawid Ania
2. Młynarczyk Ewelina
3. Kocimska Ewa
Piernik/makowiec:
1. Przybyła Barbara
2. Tatara Maria
3. Nowak Aleksandra
Orzechowiec/miodownik:
1. Agnieszka Nowicka
2. Pijewska Elżbieta
3. Świoń Iwona
Deser Regionalny:
1. Renata Krzemińska
2. Skraboń Paweł
3. Tadeusz Jaguścik
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?