Warsztaty bożonarodzeniowe to cykl spotkań dla najmłodszych organizowanych przez Muzeum Regionalne w Radomsku w dniach 14-16 grudnia. Podczas zajęć dzieci uczą się robienia ozdób świątecznych m.in. z bibuły i słomy. Mają okazję również poznać zwyczaje i obrzędy, które praktykowali kiedyś radomszczanie.
Dzisiaj (14 grudnia) Barbara Sitek z muzeum opowiedziała uczniom m.in. o tym, że kiedyś oprócz mięsa w okresie adwentu nie można było jeść także nabiału, a popularna niegdyś wigilijna zupa z siemienia lnianego została dzisiaj zastąpiona zupą grzybową.
- Dawniej przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia i wigilii rozpoczynano już od dnia św. Łucji, czyli 13 grudnia - opowiada dalej Barbara Sitek.
Dzieci słuchały również opowieści o pierwszym dniu świąt, który dawniej upływał na „nicnierobieniu". Nie gotowano ( jedzono potrawy, które zostały z wigilii), nie ścielano łóżek, nie palono ognia w piecu itd.
16 grudnia warsztaty poprowadzi Izabela Churas z Miejsko-Gminnego Ośrodka Promocji Kultury w Koziegłowach. Dzieci m.in. nauczą się robić ozdób choinkowych inspirowanych koziegłowskimi wyrobami z wiórków osikowych.
Więcej w naszym Kalendarzu Imprez:Warsztaty bożonarodzeniowe w Muzeum Regionalnym
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?