Warsztaty kulinarne z dziczyzny i produktów regionalnych w ZSCKR w Dobryszycach
W czwartek, 25 maja, w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach odbyły się warsztaty kulinarne z dziczyzny i produktów regionalnych oraz lokalnych. Ich organizatorami byli: Polski Związek Łowiecki oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warsztaty dla uczniów prowadził znany kucharz, autor książek, tiktoker, finalista programu MasterChef Szymon Czerwiński. Zadanie uczniów szkoły rolniczej w Dobryszycach polegało na przyrządzeniu potraw z dzika oraz produktów regionalnych.
Zobacz zdjęcia z warsztatów:
Szymon Czerwiński finalista V edycji popularnego programu kulinarnego MasterChef (TVN), który porwał serca Jury oraz widzów swoimi przepisami i daniami. Doskonały smak i niebanalne połączenia składników zabrały go do półfinału w Kolumbii. Szymon prowadzi programy kulinarne emitowane w Internecie oraz kuchnię w telewizji śniadaniowej np. Dzień Dobry TVN. Uczęszczał do paryskich szkół Le Cordon Bleu, Alain Ducasse, Hotel Ritz Paris (kursy). Kucharz, pasjonat, showman.
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach Czerwiński przekonywał, że gotowanie potraw z dziczyzny wcale nie musi być trudne. Każdy może sobie z tym poradzić w domu, a już na pewno z zadaniem poradzili sobie uczestnicy warsztatów, którzy na co dzień uczą się zawodu kucharza.
Celem czwartkowego wydarzenia była też promocja zdrowej, lokalnej żywności z terenu województwa łódzkiego.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?