Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Więcej ciemnego pieczywa i jogurtów. Jak zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków na przestrzeni 25 lat

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Prawie połowa Polaków codziennie spożywa porcję warzyw i owoców.
Prawie połowa Polaków codziennie spożywa porcję warzyw i owoców. Szymon Starnawski/Polska Press
Na przestrzeni lat zmieniły się upodobania kulinarne Polaków. Z badania „Zwyczaje żywieniowe w Polsce. Co się zmieniło przez ostatnie 25 lat?”, przeprowadzonego przez IPSOS na zlecenie sieci Biedronka, wynika, że większość z nas unika cukru, tłuszczu, wybiera lekkie produkty, ale za to w codziennym menu stawia na duże ilości przekąsek.

Jedzenie to dla człowieka nie tylko konieczność, ale także przyjemność, która ma walory smakowe i estetyczne. Polacy, jako konsumenci, edukują się, czytają etykiety, sprawdzają wartości odżywcze produktów, chcą jeść mądrze i zdrowo.

Gdzie kupujemy jedzenie?

W latach 90. głównym źródłem zaopatrzenia Polaka były bazary. Według badania udostępnionego przez Biedronkę, dziś chętniej robimy zakupy w dyskontach, rzadziej gotujemy, wybieramy gotowe półprodukty lub dostawę posiłków do domu.

To też może Cię zainteresować

Więcej ciemnego pieczywa, jogurtów i mrożonych warzyw

Ci, którzy stawiają na domową kuchnię łączą tradycję z nowoczesnością. Badani w większości przyznali, że lubią eksperymentować, dodawać nowe smaki, a dobór dań i produktów jest zróżnicowany. Co innego ląduje w koszyku seniora, studenta, na inne składniki postawi rodzina z dwójką dzieci. Na przestrzeni 25 lat nie zmieniło się jednak upodobanie do klasyków. Na śniadania i kolację wciąż wybieramy kanapki, a w weekendy na stołach królują zupy i ziemniaki.

- W porównaniu z tym co jedliśmy 25 lat temu, dzisiaj konsumujemy m. in. więcej ciemnego i pełnoziarnistego pieczywa, jogurtów, mrożonych warzyw i oliwy z oliwek. Białe pieczywo, mleko, jajka i olej jemy na podobnym poziomie – informuje Biuro Prasowe sieci Biedronka.

Mniej cukru, więcej warzyw i owoców

Co ciekawe, nasza świadomość względem zdrowego odżywania rośnie. Według IPSOS, 63 proc. Polaków zadeklarowało, że ogranicza cukier, połowa z kolei sól i tłuszcze, a 45 proc. usuwa z diety produkty z konserwantami i sztucznymi barwnikami. Ponad 50 proc. z nas codziennie pije do 2 l wody, niecała połowa stawia na warzywa i owoce.

Źródło: inf. prasowa sieci Biedronka

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Więcej ciemnego pieczywa i jogurtów. Jak zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków na przestrzeni 25 lat - Strefa Agro

Wróć na radomsko.naszemiasto.pl Nasze Miasto