W Polsce od wieków celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni udają się do kościołów, aby w czasie nabożeństwa kapłan mógł poświęcić koszyczki pełne żywności. Ale wybór pokarmów do święconki nie może być przypadkowy. Każdy z produktów ma swoją symbolikę i znaczenie.
Czym jest święcenie pokarmów? Skąd się wzięła tradycja święcenia pokarmów?
Święconka - zwyczaj ten ma średniowieczną tradycję, korzeniami sięgajacą prawdopodobnie czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku.
Obrzęd "Święconki" ujednoliciła reforma potrydencka w Rituale Romanum z 1614, w Polsce od roku 1631 według rytuału piotrkowskiego. Obrzęd ten był atakowany przez Reformację.
Wielka Sobota w tradycji chrześcijan jest momentem wyciszenia się i skupienia w oczekiwaniu na nadejście Zbawiciela. Tego dnia są święcone pokarmy, zwyczaj, który istnieje w Polsce od XIII wieku. Na początku wierni święcili tylko chleb i jajka, aby zapewnić sobie dobrobyt, a także upamiętnić mękę i Zmartwychwstanie Jezusa. Dzisiaj w tym wyjątkowym dniu wszyscy chrześcijanie szykują koszyczki nie tylko pełne jedzenia, ale także wyściełane białymi serwetkami i ozdobione zielonymi gałązkami, które symbolizują zmartwychwstanie.
Co powinno się znaleźć w święconce?
Pamiętajmy też, że poświęconych pokarmów nie można spożywać do czasu śniadania wielkanocnego. Niektórzy wierzą też, że poświęcone pokarmy należy zjeść w całości, aby w trakcie kolejnego roku niczego nam nie zabrakło.
Co powinno się znaleźć w święconce? ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ
Źródło: www.polskatimes.pl
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?