Wielkanoc była głównym tematem ostatniego odcinka audycji "Kultura ma Głos" przygotowanej przez pracowników Miejskiego Domu Kultury w Radomsku. O tradycjach związanych z tym świętem mówiła Barbara Sitek z Muzeum Regionalnego w Radomsku. Z audycji słuchacze dowiedzą się m. in. jak powstają pisanki i palmy wielkanocne oraz co w Wielką Sobotę należy włożyć do koszyczka. Pani etnolog z Muzeum opowiada też o powoli odchodzącym w zapomnienie zwyczaju polewania się wodą na Śmigus-dyngus.
Na Wielkanoc przygotowywano dużo różnych pokarmów. Oprócz tzw. „święconego” w Radomszczańskim wypiekano kołacze z mąki pszennej, żytniej, do której dodawano mleko, cukier i jajka. Stąd też śpiewano: „Cegośmy pożundali, tegośmy docekali jajka świncunego, kołoca pszynnego, Alleluja!”.
W Rzekach Wielkich i okolicy robiono specjalne babki. Ciasto składało się z wymieszanego twarogu z cukrem i śmietaną. Niektóre gospodynie przygotowywały na kwaśno mięso razem z jajkami. Składniki te najpierw kroiły do dużej donicy, a następnie zalewały maślanką. Tak przyrządzona potrawa kisła od dwóch do trzech dni. Spożywano ją z rana w pierwszy dzień wielkanocny.
Również z rana jadano najczęściej barszcz z ziemniakami i część święconego. Śniadanie wielkanocne zaczynano zawsze od jajka i chrzanu, przy którym domownicy składali sobie życzenia świąteczne. Obiad wielkanocny obejmował najczęściej kluski z rosołem wołowym, kapustę z grochem lub kapuśniaczek na kiełbasie. Kolacja zaś składała się z kołacza, kiełbasy, mięsa, jajek, herbaty lub kawy.
(oprac. Muzeum Regionalne w Radomsku na postawie: J.P. Dekowski, Pożywienie ludu radomszczańskiego [w:] Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi, Nr 7, Łódź 1963, s. 107-108)
Więcej o tradycjach wielkanocnych w Radomsku i okolicach:
O tradycjach wielkanocnych w ostatnim odcinku audycji "Kultura ma Głos" - zobacz:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?