Kulinarny Konkurs Bożonarodzeniowy został zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego po raz drugi. Wpłynęło blisko 300 zgłoszeń.
- Przysłane prace pokazały, że mieszkańcy województwa łódzkiego przywiązują dużą wagę do kultywowania tradycji kulinarnych przy szykowaniu potraw i wypieków świątecznych – mówi Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego.
Mieszkańcy regionu mogli zgłaszać swoje kulinarne propozycje w trzech kategoriach: Tradycyjna Potrawa Wigilijna (znane i popularne postne potrawy wigilijne, ale i potrawy mięsne), Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy (wśród nich: serniki, pierniki, makowce oraz makoserniki ) i Tradycyjne Pierniczki Świąteczne.
Każdy z członków komisji oceniał przesłane prace biorąc pod uwagę przede wszystkim wykorzystanie produktów z Listy Produktów Tradycyjnych Województwa Łódzkiego, produktów lokalnych oraz sposób prezentacji finalnej potrawy lub wypieku.
Do kategorii Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy zgłosiła się również Ewa Miałkowska z gminy Kodrąb. Pani Ewa przygotowała serniczek z polewą kajmakową na miodowym spodzie (na zdjęciu). Jury oceniające nadesłane prace przyznało pani Ewie drugie miejsce oraz nagrodę w wysokości 750 zł!
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?