18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

reklama

Zalewajka niejeden ma smak

RedakcjaZaktualizowano 
Archiwum
Jak zalewajkę przygotowują gospodynie w różnych częściach naszego regionu?

•Zalewajka po łódzku I, (wg. receptury podanej przez Tomasza Łuczkowskiego, dyr. Muz. Reg. w Opocznie). - 1 litr wywaru z szynki, rosołu lub wody, 1 kg ziemiaków, 3 szkl. zakwasu z mąki razowej lub otrąb, boczek wędz. lub słonina do okrasy, liść laur. kilka ziaren pieprzu i ziela ang., 1 cebula, ząbek czosnku. Obrane ziemniaki pokroić w talarki lub kostkę, zalać gorącym rosołem albo wodą, dodać przyprawy i gotować aż będą miękkie. Wlać zakwas, zagotować, przyprawić zmiażdżonym z solą czosnkiem i okrasić usmażonym boczkiem z cebulą.

•Zalewajka po łódzku II, (wg. przepisu Babci Uli). - Bez barszczu. Pokrojone ziemniaki i grzybki zalewam wodą, dodaję przypraw, kostkę rosołową a potem - osobno usmażoną cebulkę z kiełbasą lub boczkiem. Zaprawiam kwaśną śmietaną wymieszaną z mąką, dodaję kwasku cytrynowego.

•Zalewajka po piotrkowsku, (podaje Elżbieta Góra z KGW w Moszczenicy). - Składniki: kości wołowe, kostki rosołowe, 2 ząbki czosnku, cebula, liść laur., ziele ang., barszcz z butelki lub robiony na zakwasie, wegeta. Ugotowane kości obieram z mięsa. Mięso wrzucam do garnka, dorzucam kostki rosołowe, czosnek, cebulę, przyprawy. Na końcu - barszcz. Można doprawić wegetą, dodać pokrojoną kiełbasę.

•Zalewajka po tomaszowsku, (podają Dominika i Wiesław Głowa z gosp. agrotur. w Treście nad Zal. Sulej.). Najważniejszy jest barszcz na zakwasie z mąki żytniej. Dodajemy do niego trochę wody, kiełbaskę, ziemniaki i boczek. Na koniec zabielamy śmietaną. W tej zalewajce nie ma grzybów, choć wielu tomaszowian jednak je dodaje.

•Zalewajka po sieradzku (podaje Bogumiła Woźniak, sołtys i członkini KGW w Choj-nem). - Podsmażam pokrojone ziemniaki, gdy już się zrobią miękkie, dodaję pokrojoną cebulkę i boczek lub kiełbaskę. Wszystko razem podsmażam, dodaję przyprawy. Kiedy już składniki nabiorą złotego koloru, zaprawiam je mąką żytnią wymieszaną z wodą. Następnie wszystko gotuję jeszcze przez ok. 5 min.

•Zalewajka po zduńskowolsku (podaje Halina Marczak z SKGW w Choszczewie). - Do garnka wlewam wodę, wrzucam cebulę, liście laur., czosnek, krojone ziemniaki, wsypuję pieprz, sól do smaku i wlewam prawdziwy barszcz, najważniejszy składnik zalewajki. Zupę należy okrasić dobrymi skwarkami.

•Zalewajka spod Wielunia, czyli polewka chrzanowa (podaje Józefa Smejda z Lipnika).- Gotuję ją na maślance z wodą, żeby nie była za kwaśna. Jak już leci do góry, mąkę w śmietanie rozklepuję, aby zupa była zawiesista. Do tego słoik, lub półtora, dzień wcześniej tartego chrzanu i w kostkę krojona wątróbka, szynka, jajko.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3