Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

450 dzików do odstrzału w powiecie radomszczańskim. Odstrzał dzików zarządził wojewoda

Redakcja
450 dzików do odstrzału w powiecie radomszczańskim. Odstrzał dzików zarządził wojewoda
450 dzików do odstrzału w powiecie radomszczańskim. Odstrzał dzików zarządził wojewoda fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne
450 dzików pójdzie do odstrzału w powiecie radomszczańskim. Nowy masowy odstrzał sanitarny dzików właśnie zarządził wojewoda łódzki.

450 dzików pójdzie do odstrzału w powiecie radomszczańskim. Nowy masowy odstrzał sanitarny dzików właśnie zarządził wojewoda łódzki. W życie weszło jego rozporządzenie z 15 lipca 2020 roku.

W całym województwie do odstrzału jest 4 218 dzików, najwięcej w powiatach: piotrkowskim - 500, radomszczańskim - 450, tomaszowskim - 320, bełchatowskim - 300, pajęczańskim - 300. Przypomnijmy, odstrzał sanitarny dzików ma związek ze zwalczaniem epidemii afrykańskiego pomoru świń (ASF). Myśliwi mają dokonać odstrzału do końca roku.

Afrykański pomór świń

Afrykański pomór świń (African Swine Fever - ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe, świniodziki oraz dziki. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%.

Zgodnie z OIE przyjmuje się, że okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4-19 dni, w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3-4 dni).

Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.

Zagrożenie dla ludzi

Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia lub życia.

Drogi zakażenia

Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi. Rozprzestrzenianie się wirusa jest stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób i pojazdów odwiedzających gospodarstwo, skażonego sprzętu i narzędzi, zwierząt mających swobodny dostęp do gospodarstwa (gryzonie, koty, psy), jak również przez skażoną paszę, wodę oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami) zawierającymi nieprzetworzone mięso zakażonych świń lub dzików.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radomsko.naszemiasto.pl Nasze Miasto