18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Etno Gaude Mater - Dzień Gruziński w Radomsku [ZDJĘCIA]

Małgorzata Kulka
Małgorzata Kulka
Etno Gaude Mater 2013 - Dzień Gruziński w Radomsku
Etno Gaude Mater 2013 - Dzień Gruziński w Radomsku Małgorzata Kulka
28 kwietnia w ramach Etno Gaude Mater- imprezy towarzyszącej XXIII Międzynarodowemu Festiwalowi Muzyki Sakralnej „Gaude Mater”- w Radomsku odbył się Dzień Gruziński.

Język gruziński, gruzińskie realia podróżowania, historia, zabytki, tradycyjna kuchnia, muzyka i tańce... 28 kwietnia radomszczanie mogli się poczuć jak w Gruzji nie opuszczając swojego miasta, a to za sprawą Dnia Gruzińskiego, zorganizowanego w ramach Etno Gaude Mater- imprezy poprzedzającej XXIII Międzynarodowy Festiwal Muzyki Sakralnej „Gaude Mater”.

Organizatorzy przygotowali m. in. szereg wykładów wzbogaconych prezentacjami multimedialnymi. Zgromadzeni w salach Miejskiego Domu Kultury mogli się dowiedzieć, jak najłatwiej i najtaniej dotrzeć do Tbilisi, jak podróżować po Gruzji, gdzie "gościnność jest sportem narodowym", a przypadkowo napotkanych turystów zaprasza się na supry, czyli gruzińskie uczty. Poznali miejsca, które warto odwiedzić, oraz podstawy języka i alfabetu gruzińskiego.

O tradycjach muzycznych opowiedziała Magdalena Nowakowska, która choć urodziła się w Polsce, od 15 lat mieszka w Tibilisi. Były tradycyjne śpiewy i tańce, podczas warsztatów również widownia mogła się nauczyć podstawowych kroków charakterystycznych dla Gruzji rodzajów tańca.

Łukasz Słoniowski opowiedział o winiarskich tradycjach kraju, w którym wino produkuje się od siedmiu tysięcy lat.

W kuchni Sali Bankietowej Patio odbyły się warsztaty kuchni gruzińskiej. Chętni nauczyli się, jak przygotować najbardziej znane potrawy tego kraju - khinkali i chaczapuri, i nie tylko. Irina Shiukashvili, Ketevan Prangulaishvili i Magdalena Nowakowska zdradzili wiele tajników kuchni gruzińskiej i ciekawych przepisów.
- Kuchnia gruzińska nie ma bardzo wyrafinowanych potraw, jak na przykład kuchnia francuska, ale dobór składników sprawia, że jest wyjątkowa - mówi Magdalena Nowakowska.

Na zakończenie Dnia Gruzińskiego na dużej scenie MDK pojawił się zespół Zumba, który pokazał, co oznacza etnofolk w wydaniu gruzińskim. Koncert wzbogacony był tańcem w wykonaniu Iriny Shiukashvili.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lady Pank: rocznica debiutanckiej płyty

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radomsko.naszemiasto.pl Nasze Miasto