MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz...
fot. Photopips (123rf.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz większą popularność. Warto się nią zainteresować ze względu na przyjemny, orzechowy smak i wartości odżywcze.

Niezwykłe właściwości ma woda po gotowaniu ciecierzycy, a także zalewa po ciecierzycy w puszcze. Jest ona nazywana aquafabą i doskonale zastępuje jajka – a dokładniej białko jaj. Wystarczy ją ubić za pomocą miksera, by otrzymać pianę, którą można wykorzystać jako dodatek do ciast, deserów, musów itp., a nawet pieczenia bez. Można na niej smażyć omlety, naleśniki, dodawać do jarzynowych pasztetów itp.

Po ten zamiennik jajek sięgają przede wszystkim weganie, ale też osoby uczulone na białka jajek kurzych i dbające o linię. Ale wykorzystać może ją każdy.

Zobacz również

Zarząd hokejowej Unii Oświęcim spotkał się z kibicami. WIDEO

NOWE
Zarząd hokejowej Unii Oświęcim spotkał się z kibicami. WIDEO

Powracają wspólne patrole polskich i słowackich policjantów. Gdzie można je spotkać?

NOWE
Powracają wspólne patrole polskich i słowackich policjantów. Gdzie można je spotkać?

Polecamy

Maroko i Włochy za ok. 100 zł? Szybka wyprzedaż biletów lotniczych

NOWE
Maroko i Włochy za ok. 100 zł? Szybka wyprzedaż biletów lotniczych

Powiadomienie z Facebooka o sztucznej inteligencji. O co chodzi?

Powiadomienie z Facebooka o sztucznej inteligencji. O co chodzi?

Dzień Dziecka w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Radomsku

Dzień Dziecka w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Radomsku