MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Takie właściwości jak woda po ciecierzycy ma też woda po...
fot. TJENA (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po fasoli

Takie właściwości jak woda po ciecierzycy ma też woda po gotowaniu fasoli (a także zalewa z puszki), a to znacznie bardziej popularna roślina.

Przygotowuje się ją i wykorzystuje tak samo, jak wodę po ciecierzycy, czyli jako zamiennik białka jaj. Również ona bywa nazywana aquafabą. Bardziej wszechstronna jest woda po fasoli białej, bo po czerwonej będzie wpływała na kolor potrawy – choć w przypadku np. musu czekoladowego z aquafaby, może to być dodatkową zaletą.

Zobacz również

Kierująca seatem uderzyła w słup sieci energetycznej

Kierująca seatem uderzyła w słup sieci energetycznej

Moder po meczu z Francją: Możemy rywalizować z najlepszymi drużynami na świecie

Moder po meczu z Francją: Możemy rywalizować z najlepszymi drużynami na świecie

Polecamy

Polacy coraz częściej chorują neurologicznie. Jakie są nowe perspektywy?

Polacy coraz częściej chorują neurologicznie. Jakie są nowe perspektywy?

Pożary w Grecji: MSZ wydało komunikat dla Polaków

Pożary w Grecji: MSZ wydało komunikat dla Polaków

Boisz się raka? 9 na 10 przypadków tego nowotworu ma jedną przyczynę

Boisz się raka? 9 na 10 przypadków tego nowotworu ma jedną przyczynę