W czwartek, 9 lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak tego dnia nie skosztować tego smakołyku? O przepis na pyszną pizzę do przygotowania dzisiejszego wieczoru zapytaliśmy w Restauracji Pizzerii Venezia w Radomsku, która zdaniem internautów, jest najlepszą pizzerią w mieście.
Najchętniej zamawianą przez klientów Venezii w Radomsku jest pizza San Daniele z szynką parmeńską.
- Przepis na przygotowanie tej pizzy to tajemnica firmowa. Mogą natomiast podać składniki, które wykorzystujemy do jej zrobienia. To przede wszystkim ciasto, które przygotowujemy na bazie mąki włoskiej. Na ciasto dodajemy sok pomidorowy, który również sprowadzamy z Włoch. Na to kładziemy mozarellę i całość pieczemy przez około dwie minuty – wyjaśnia Kalina Ciuła z Restauracji Pizzerii Venezia w Radomsku. - Na tak przygotowane ciasto kładziemy szynkę parmeńską długodojrzewającą, świeżą rukolę i świeże pomidorki koktajlowe. Pizza, oczywiście, podawana jest prosto z pieca.
Pani Kalina podała nam również przepis na swoją ulubioną pizzę. Jak zapewnia – palce lizać!
- Podstawa to ciasto. Trzy składniki: mąka, woda, sól, troszeczkę oleju i trochę drożdży. Do tego – co kto lubi – ja wybieram pieczarki, czasami je podduszam i dodaję do zapieczenia. Fajnie smakuje pizza z serem bufala… Pizzę podpiekamy w piekarniku w wysokiej temperaturze przez około 10 minut, a potem dodaję pokrojony w plasterki ser bufala. I podpiekam kolejne 3-4 minuty… Fenomenalne – zapewnia pani Kalina.
Naszym Czytelnikom w Międzynarodowym Dniu Pizzy życzymy smacznego!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?