Dziś (20 lutego) Tłusty Czwartek 2020, czyli dzień bezkarnego objadania się pączkami i nie tylko. Z tej okazji właśnie pączkami częstuje Zarząd Powiatu Radomszczańskiego (zobacz zdjęcia). W starostwie częstowani są nie tylko pracownicy, ale też petenci, którzy przyszli tu załatwiać urzędowe sprawy.
Zobacz też: Zapusty Radomsko 2020. Ostatkowy korowód na ulicach miasta i spotkanie w MDK [ZDJĘCIA, FILM]
Tradycja Tłustego Czwartku i jedzenia w tym dniu pączków, faworków, chrustu i innych smażonych smakołyków pochodzi z czasów, gdy chrześcijanie pościli znacznie surowiej niż dzisiaj. W poprzedzający Środę Popielcową czwartek najadali się na zapas. Stąd przyzwolenie na jedzenie w dużych ilościach rzeczy tłustych i sycących. Warto pamiętać, że pączki średniowieczne nie były potrawą słodką. Nadziewano je bowiem wtedy mięsem, boczkiem i słoniną. Dopiero wiek XVI przyniósł zmianę w ich recepturze. Pączki okrągłe, jakie znamy dzisiaj, zaczęto piec dopiero dwa stulecia później - w wieku XVIII - bo wtedy właśnie zaczęto do ich produkcji używać drożdży.
Pączek - w zależności od tego, czym jest wypełniony - ma od 250 do 350 kalorii. Ale według tradycji jednego zjeść trzeba. Kto tego nie zrobi, naraża się, zgodnie z dawnym przesądem, na utratę szczęścia.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?