Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Z Magdą Gessler o radomszczańskiej zalewajce, festiwalu i zdrowej kuchni

Małgorzata Kulka
Magda Gessler podczas III Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki
Magda Gessler podczas III Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki Małgorzata Kulka
Z Magdą Gessler o radomszczańskiej zalewajce, Ogólnopolskim Festiwalu Zalewajki i zdrowej kuchni.

Zgadza się pani ogólnym werdyktem jury w konkursie „Mistrz Radomszczańskiej Zalewajki”?
Wszyscy wybraliśmy tę samą najprostszą najbardziej kwaśną, na najlepszym zakwasie. Zdania nie były podzielone.

Co pani sądzi o konkursowych zupach?
Większość była bardzo poprawna, fajna. Trzy były bardzo dobre, wyjątkowe, jedna – kompletnie niejadalna, powinna iść do kryminału…

Czy w Pani restauracjach podawana jest zalewajka?
Podawany jest żurek. Zalewajka jest troszeńkę inna , żurek ma warzywa, zalewajka jest prostsza… Ale bardzo podoba mi się ten pomysł.

Czy w innych częściach świata jadła pani podobną zupę?
Świat nie ma zup. Zupy są w Polsce, Rosji i na Ukrainie, natomiast jeśli chodzi o świat jest cienko, są po prostu niedobre.

Próbowała Pni zupy którą ugotowała Pani na scenie. Smakowała Pani?
Tak próbowałam. Była wyjątkowo dobra, bo zakwas był nieprawdopodobny, można go było pic szklankami.

Czy zalewajkę można zaliczyć do zdrowej żywności?
Można powiedzieć, że można ją jeść raz w tygodniu. Chodzi o skwarki, to zwierzęcy tłuszcz, smalec, który jest zdrowy, jeśli nie przekracza się pewnych limitów. Na co dzień niewskazany.

Radomszczanie nie muszą się wstydzić swojej zupy, mogą ją promować?
Myślę, że to jest tak smaczna zupa do piwa, więc na pewno tak.

Gotuje Pani zalewajkę w domu?
Ja jednak gotuję zupy bardzo lekkie. Wigilia jest takim momentem, kiedy te zupy są bardziej obciążone chociaż też bez mięsa, na wywarze z grzybów. Ubóstwiam krupnik, to jest moja ukochana zupa. Lubię polskie zupy „z niczego”, takie jak zalewajka, kartoflanka, zacierkowa… najprostsze.

Co pani sądzi o radomszczańskim festiwalu zalewajki?
Genialna impreza, która promuje i każe się nie wstydzić własnej kuchni, prostej, normalnej i codziennej. Codzienna kuchnia powinna być niezapomniana , przypominać, że powinniśmy rzadziej otwierać torebki i gotować sami.

Filmy i zdjęcia z III Festiwalu Zalewajki w serwisie:

III Ogólnopolski Festiwal Zalewajki Radomsko 2012 [ZDJĘCIA+FILMY]

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radomsko.naszemiasto.pl Nasze Miasto