Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Z marchewką lub bez, w worku lub na kilogram. Trwa sezon na przetwory. Tyle kosztuje szatkowana kapusta do kiszenia

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Poszatkowana kapusta trafi do beczek, gdzie wraz z solą i wybranymi składnikami będzie poddana procesowi kiszenia.
Poszatkowana kapusta trafi do beczek, gdzie wraz z solą i wybranymi składnikami będzie poddana procesowi kiszenia. Łukasz Kasprzak/Polska Press
W sezonie jesiennym, gdy za rokiem czają się choroby, warto postawić na naturalne bomby witaminowe. Nasze babki wiedziały, że leśne owoce lub kiszone warzywa mają moc i w ten sposób wspierały odporność swoich rodzin. Coraz chętniej wracamy do tradycji i sięgamy po dobro zamknięte w słoikach. Wśród kiszonek dalej popularne są ogórki i kapusta. Ile trzeba zapłacić za szatkowaną kapustę, którą sami ukisimy po zakupie?

Spis treści

Kiszona kapusta lub kiszone ogórki to nie tylko baza na sałatki lub weselne przystawki. W okresie niskich temperatur to także doskonała przekąska, która dostarczy organizmowi odpowiednich składników. W Polsce kapusta wciąż jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw, a co ważne dla klientów – dość tanim na tle innych.

Kiszenie kapusty. Efekt może zachwycić

Kapusta, w formie poszatkowanej i zasypanej solą, w szczelnym zamknięciu kisi się i wydziela witaminy oraz kwas mlekowy, które dla naszego organizmu potrafią uczynić wiele dobrego. Oprócz niskokaloryczności kiszonki, do jej zalet można zaliczyć wpływ na florę bakteryjną jelit, budowanie odporności, a także regulację poziomu cukru we krwi, pisaliśmy w jednym z artykułów.

Kiedyś kiszenie kapusty było popularne szczególne na wsiach. Cały proces łączył rodziny, sąsiadów, pomagał przetrwać długie i ciemne wieczory. Do beczek najczęściej lądowały tylko 3 składniki – kapusta, marchew oraz sól. Niektórzy dodają cebulę, jabłko lub przyprawy, jest to kwestia gustu. Każda gospodyni ma swoje smaki… i swoje proporcje.

Jak prawidłowo ukisić kapustę tradycyjną metodą? Okazuje się, że ilość soli ma znaczenie.

Proporcja soli, o której warto pamiętać, to 20 g soli na 1 kg kapusty. Łatwo zatem policzyć, mrożąc ilość soli przez kilogramy kapusty do kiszenia: 100 g soli na 5 kg kapusty albo 200 g do 10 kg kapusty, 400 g do 20 kg. Sól przyspiesza proces wydzielania się soku, pisze Agata Wodzień-Nowak, strefaagro.pl.

Tyle kosztuje kilogram kapusty gotowej do kiszenia. Można kupić worki szatkowanej

Główki kapusty dostępne są dziś wszędzie – na bazarach, w marketach, u lokalnych producentów. Co ciekawe, u rolników coraz częściej można dostać „gotową” bazę do kiszenia lub surówki, czyli szatkowaną kapustę. Sprzedaje się ją na kilogramy lub w workach, można znaleźć same białe pióra lub z dodatkiem startej marchewki.

Oto kilka ofert:

  • Lubelskie. Kapusta szatkowana świeżo pod zamówienia. Cena 1.5/kg.
  • Podkarpackie. Sprzedam kapustę szatkowaną na bieżąco cena 2 zł/kg. Odbiór u mnie w gospodarstwie lub na hali targowej do godz. 12.30.
  • Lubelskie. Posiadam do sprzedania kapustę (odmiany Jaguar i Zenon) szatkowaną i w główkach. Kapusta w główkach 1 zł/kg, kapusta szatkowana 2 zł/kg, marchewka szatkowana 4 zł/kg (gotowa do kiszenia).
  • Małopolskie. Kapusta szatkowana, drobną krajanka z odmian typowo kieszeniowych. Pakowana w worki po 10kg lub większych. 1,60 zł/kg.
  • Śląskie. Witam, sprzedam kapustę kamienną szatkowaną do kiszenia, 1,5 zł/kg.
  • Wielkopolskie. Posiadamy kapustę szatkowaną w cenie 2,5 zł za kg. Kapusta jest cięta na świeżo przy kliencie.
  • Warmińsko-Mazurskie. Witam, sprzedam kapustę szatkowaną z marchewką . Cena 2,50 zł za kilogram . Pakowana po 10 kilo cena za opakowanie 25 zł.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Z marchewką lub bez, w worku lub na kilogram. Trwa sezon na przetwory. Tyle kosztuje szatkowana kapusta do kiszenia - Strefa Agro

Wróć na radomsko.naszemiasto.pl Nasze Miasto